Blumberg: Ako ne dobije svojih 100 aviona F-35, Turska će kupiti rusku konkurenciju

„Ako budemo isključeni iz programa proizvodnje F-35, tražićemo alternativu. To mogu biti najbolji ruski lovci“, navode turski funkcioneri

Turska će pokušati da kupi ruske lovce pete generacije Su-57 ako – zbog kupovine raketnih sistema S-400 – ne dobije F-35 koje je uglavnom već platila. Ovo je objavila američka novinska agencija Blumberg koja se pozvala na „anonimne turske funkcionere“.

Objasnili su: „Ako budemo isključeni iz programa proizvodnje F-35, tražićemo alternativu. To mogu biti najbolji ruski lovci, a radićemo i na svojim borbenim avionima i balističkim raketama“. Formulacija „najbolji ruski lovci“ uključuje i mogućnost da Ankara kupi i određeni broj proverenih ruskih lovaca-bombardera Su-35. Oni pripadaju generaciji 4+, ali ih stručnjaci smatraju boljim od F-35.

Isti turski funkcioneri su američkoj agenciji preneli uverenje u vojnom vrhu svoje zemlje da su ruski S-400 bolji od američkih zenitnih raketnih sistema Patriot. I posebno naglasili: da su S-400 u stanju da zaštite Carigrad i Ankaru. Turski funkcioneri su otkrili da je Ankara – računajući sa mogućim američkim sankcijama zbog S-400 – u prethodnom periodu forsirano kupovala `rezervne delove` za svoje američko naoružanje.

Pentagon je proteklih meseci pretio Turskoj da neće isporučiti F-35 ako ne odustane od S-400. Turski lider Redžep Tajip Erdogan objavio je da će prvi S-400 stići u njegovu zemlju u narednih deset dana. Istovremeno je izrazio uverenost da će američke sankcije izostati i da će turska vojna avijacija dobiti svojih sto F-35. Na isti zaključak navodi i izjava Donalda Trampa da Erdogan nije kriv za situaciju sa S-400. Priznao je da je Ankara već bila kupila S-400 kada joj je iz Vašingtona stigla „molba da odustane od kupovine“.

 

Izvor Fakti, 01. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u