EU očekivano „pegla“ Makronovu izjavu: Put Srbije u EU se ne dovodi u pitanje

Fabrici je u Novom Pazaru naglasio „jasan stav EU” da želi proširenje na ceo zapadni Balkan čime je „objasnio“ Makronovu izjavu

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji (EU) Sem Fabrici ocenio je danas da stav predsednika Francuske Emanuela Makrona da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Fabrici je u Novom Pazaru naglasio „jasan stav EU” da želi proširenje na ceo zapadni Balkan.

„Ja ne vidim da reforme i proširenje treba posmatrati odvojeno, već su to paralelni procesi koji će samo dovesti do toga da sutra imamo veću, proširenu Evropu, ali isto tako i efikasniju”, rekao je Fabrici, prenosi Beta.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je istim povodom naglasila jasno opredeljenje Srbije za članstvo u EU, „o čemu će sigurno biti reči i tokom predstojeće posete predsednika Francuske”.

„Za nas su evropski standardi od velike vežnosti, ali ako se tokom vremena u EU stvori neka većina koja će biti protiv proširenja EU, onda će i Srbija morati da zauzme svoj stav. Za sada mi smo jasno opredeljeni ka tome da idemo u EU”, rekla je potpredsednica Vlade.

Francuski predsednik je posle prekida samita naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju.

„I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja”, podvukao je Makron.

 

Izvor Politika, 02. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u