Lazanski: Priština ima jake sponzore, Evropa pokazala nemoć po pitanju KiM

„Ukoliko Vašington pritisne Prištinu da krene ka kompromisnom rešenju onda je verovatno izlaz iz cele situacije moguć“, rekao je on

Spoljnopolitički komentator Politike Miroslav Lazanski rekao je za RTS da ukoliko Vašington pritisne Prištinu da krene ka kompromisnom rešenju onda je verovatno izlaz iz cele situaicije moguć. Evropa je pokazala nemoć po pitanju Kosova, Amerikanci na zvaničnom planu jedno izjavljuju, a drugo se verovatno radi ispod stola, istakao je Lazanski.

Miroslav Lazanski rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je situacija na severu Kosova i Metohije složena i da „Priština nije spavala“. Oni su poslali neka dva kamiona sa hranom i još svoje specijalce koji će to da obezbeđuju, tako da mogu da kažu da su poslali humanitarni konvoj uz oružanu pratnju, istakao je Lazanski.

„Očito da su razmišljali šta mogu u ovom trenutku da urade. Vi ne možete taj konvoj da sprečite. Imaju dobre mentore i sponzore koji razmišljaju par poteza unapred i mi moramo da vodimo računa o tome da u Prištini, bez obzira na to kako ih mi posmatrali ili ne, ne sede baš potpune tute-mute, već imaju dobre suflere i savetnike“, rekao je Lazanski.

Postoji cela lepeza mogućih poteza Beograda, što javnih, što polujavnih gde se mora učiniti sve da građani Srbije na severu južne srpske pokrajine ne dođu u stanje humanitarne krize, ističe Lazanski i dodaje da je to javno rečeno i da će se to uraditi. Govoreći o mogućem izlasku iz pat pozicije, Lazanski kaže da ne vidi kratkoročno izlazak iz cele situacije. Izlaz je jasan, ukoliko Vašington pritisne Prištinu da krene ka kompromisnom rešenju onda je verovatno izlaz iz cele situaicije moguć, rekao je Lazanski.

„Već dugo je jasno ko blokira bilo kakvu vrstu razgovora. Teško je Parizu, Berlinu, pa i Briselu da bilo šta traži od Beograda u situaciji kada imate anticivilizacijske takse, kada je Cefta sporazum pogažen, kada imate zabranu protoka robe“, istakao je Lazanski. Prema njegovim rečima, Evropa je pokazala nemoć kada je u pitanju Kosovo, Amerikanci na zvaničnom planu jedno izjavljuju, a drugo se verovatno radi ispod stola.

„Priština oseća da ima glavnog zapadnog igrača iza sebe i maksimalno zateže situaciju i mi sada igramo na faktor vreme da bi se na zapadu urazumili ko je glavni izvor nestabilnosti u ovom delu jugoistočne Evrope“, kaže Lazanski.

„MEĐUNARODNO PRAVO JE NA NAŠOJ STRANI“
Lazanski kaže da se preko teme Kosova sukobljavaju relikt unipolarnog sveta i međunarodno pravo. Prema njegovim rečima, međunarodno pravo je na našoj strani, a relikt unipolarnog sveta je dominantna i monopolska pozicija Amerike. Komentarišući pisanje štampe o mogućnosti da Francuska povuče priznanje Kosova, Lazanski kaže da je to nerealno.

„Francuska je deo zapada i učestvovala je u agresiji na SRJ i to bi bilo ogromno iznenađenje“, kaže on. „Naša je lepa želja, ali od toga nema ništa“, rekao je Lazanski i dodao da to prodaje novine ali da nema od toga ništa.

O ODNOSIMA RUSIJE I UKRAJINE
O zaoštrvanju odnosa Rusije i Amerike, govori i NATO vežba u Ukrajini. „Vežbali su i ranije, nema spektakularne promene trenda“, kaže Lazanski. Prema njegovim rečima, Ukrajina nastoji da kroz bilateralnu saradnju sa SAD premosti činjenicu da nije dobrodošla u NATO, jer NATO ne želi da u svoje članstvo prima zemlje koje nemaju rešena teritorijalna pitanja.

„Ukrajina kroz bilateralne veze i vežbe sa Aerikancima i još neke NATO zemlje nastoji da to premosti i dobije vojnu pomoć, ali u vojnom smislu nije nešto spektakularno i veliko niti za Moskvu zabrinjavajuće“, zaključio je Lazanski.

 

Izvor RTS, 02. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u