Plenković u Hrvatskoj pod vatrom jer se suprotstavio Merkelovoj

Milanović je rekao da Andrej Plenković „svojim privatnim ponašanjem“ nanosi štetu hrvatskim interesima u EU

Kandidat SDP-a na predsedničkim izborima u Hrvatskoj Zoran Milanović rekao da će premijer Plenković morati da objasni čije je interese branio u Briselu. Milanović je rekao i da Andrej Plenković „svojim privatnim ponašanjem“ nanosi štetu hrvatskim interesima u EU.

„Još uvek se nadam da Plenković može postati predsednik Evropske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem pričinjava našim interesima u Evropskoj uniji“, objavio je Milanović na svom Fejsbuk profilu, prenela je u ponedeljak Hina.

Osvrćući se na premijerov boravak u Briselu, gde se, između ostalog, razgovara o imenovanju novog predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku, Milanović je naveo da je neprihvatljivo „pokoravanje Hrvatske stavovima nekakve Pučke stranke“.

„I nepametno da u trenutku u kojem Nemačka, koju još uvek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotan stav i podržava, ipak prihvatljivog Timermansa za šefa Evropske komisije, Plenković i dalje podržava Vebera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku“, ocenio je Milanović.

Upozorava da Hrvatskoj zbog svega toga preti šteta usled mogućeg sukoba s najmoćnijim državama EU, odnosno uglednim demokratijama poput Nemačke, Francuske, Holandije, Španije i drugih koje „pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku“.

Kao moguću štetu smatra i sukob s, kako kaže, izglednim budućim šefom Evropske komisije, „koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Šengenu i evru imati taman toliki uticaj da ga moramo imati za saveznika“. „Pogledajte kako Bugari pametno kalkulišu u ovim haotičnim pregovorima“, ističe bivši premijer Milanović.

Podsdetimo, maratonski pregovori šefova članica EU nisu uspeli i još uvek se lome koplja okočelnih pozicija unutar Unije. Svetske agencije su u ponedeljak prenele da je zapravo sporan „ceo paket“ imena, a da je jedna od država koja je blokirala dogovor bila i Hrvatska.

 

Izvor Tanjug/B92, 02. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u