U nemačkim medijima procurela imena budućih lidera institucija EU?

Potencijalni kandidat za predsednika Evropske komisije je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, piše nemački Velt

Vođe Evropske unije su ponovo odložile zakazani nastavak zasedanja o izboru novih čelnika EU. Novo vreme za početak sastanka je 15.15, najavio je portparol predsednika Evropskog saveta Preben Aman. Početak trećeg dan vanrednog samita EU lidera bio je zakazan za 11 časova, ali je u međuvremenu odlagan zbog konsulatacija prvo na 13 časova, pa na 14 časova.

Par minuta pred 14 časova predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio je na svom Tviter nalogu da se konsultacije nastavljaju. Tusk je objavio i nekoliko fotografija na kojima se vide razgovori među EU liderima u različitim formacijama. Poslednja informacija jeste da će zajednički sastanak na kome bi trebalo da se donese odluke o ”paketu imena” koja će biti na čelu institucija EU u narednih pet godina početi u 15.15.

Prema poslednjim informacijma iz Evropskog saveta, lideri EU razmatraju predlog da nemačka ministarka odbrane Ursula van der Lajen bude nova predsednica Evropske komisije. Iz izjava premijera članica EU proizilazi da je nešto veća nada u uspeh, mada je stavljeno do znanja da „ima novih zamisli i imena“ kad je reč pre svega o položaju predsednika Evropske komisije.

Neki premijeri su dolazeći na zasedanje rekli da je holandski socijalista Frans Timermans i dalje viđen kandidat za predsednika EK i dok francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu ništa saopštili, predsednici vlada Litvanije i Hrvatske su naglasili da „ima i drugih imena i zamisli“.

Španski socijalistički premijer Pedro Sančes je izjavio da grupacija socijaldemokratskih stranaka u EU zastupa rešenje da Timermans bude predsednik Evropske komisije, a da Manfred Veber, iz redova demohrišćana i partija desno od centra, dobije položaj predsednika Evropskog parlamenta.

Sančes je odbacio suprotstavljanje češkog i poljskog premijera Andreja Babiša i Mateuša Moravjeckog dolasku Timermansa na čelo EK, naglasivši da je to „potpuno neprihvatljivo jer se Timermans ozbiljno zalagao za poštovanje vrednosti i pravila EU“, koje su, kako je ustanovila EK, kršile zemlje na istoku Unije.

Letonski premijer Krisjanis Karins je naglasio da dosadašnji kandidati za čelnike institucija EU očigleno nisu dobili podršku i da je zato „nužno drugačije rešenje“, koje će „ujediniti narode u EU, a ne razjediniti“. Holandski premijer Mark Rute je rekao da je tokom prošle noći i jutros bilo „mnogo telefonskih razgovora, SMS, Vocap i drugih poruka“, ali da je za nagodbu potrebno još vremena.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija je stranka HDZ u grupaciji demohrišćanskih i stranaka desno od centra EPP, zajedno s još nekim čelnicima stranaka u toj grupaciji se suprotstavio predlogu nemačke kancelarke Angele Merkel da Timermans postane čelnik EK, a kandidat EPP Manfred Veber dođe na čelo Evropskog parlamenta.

Luksemburški premijer Gzavije Betel je dolazeći na zasedanje istakao da se nada dogovoru, jer „evropski građani očekuju da EU deluje i zato je od toga ko će biti čelnici mnogo važnije šta će oni učiniti u idućih pet godina“.

Francuski predsednik Makron je juče osudio neuspeh vođa EU da se nagode oko novih čelnika Unije i naglasio da to „ostavlja neozbiljnu sliku o Evropi i čini je neubedljivom na svetskoj pozornici“. Makron je ljutito osudio „duge sastanke koji ničem ne vode, sate razglabanja“ i rekao da je EU „klub 28-orice koji se sastaje a da nikad ni o čemu ne donosi odluke“.

Francuski predsednik je zamerio i da ovakva zasedanja vođa EU nisu dobro pripremljena i podvukao da „sve dok ne promenimo način rukovođenja, nećemo biti uverljivi na međunarodnom planu i biće nemoguće da EU proširimo novim članicama“.

„Ja ću odbiti svaki vid proširivanja pre temeljitog preuređenja delovanja naših institucija“, zaključio je Makron i predočio da EU ne može biti „klub koji se sastaje da nikad ništa ne odluči u situaciji kad je svet sve nasilniji na geopolitičkom, klimatskom planu, dok nastaju neliberalne demokratije“.

POTENCIJALNI KANDIDAT URSULA FON DER LAJEN
Potencijalni kandidat za predsednika Evropske komisije je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, piše nemački Velt.

Fon der Lajenova, bliska saradnica kancelarke Angele Merkel, biće naslednica predsednika EK Žan Klod Junkera, prenosi Rojters pisanje lista. Nemači dnevnik navodi i da se razmatra da aktuelna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard dođe na mesto predsednice Evropske centralne banke.

Na dnevnom redu je i predlog da Donalda Tuska na mestu predsednika Evropskog saveta nasledi belgijski premijer Šarl Mišel. Slovački diplomata Maroš Šefčovič potencijalni je kandidat za šefa spoljne politike EU, dodaje Velt.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 02. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u