Bahati i pijani britanski vojnici prave haos u Zadru

Do sada su prijavljivani policiji najmanje desetak puta zbog naročito drskog ponašanja i uriniranja po gradskim ulicama

„Divlji, pijani, bahati i nasilni. Gradom šetaju u grupama, goli do pojasa. Napadaju devojke i pijani tuku“, to su britanski vojnici u Zadru. Kako pišu hrvatski mediji, građani Zadra trpe pravi teror. Vulgarno se ponašaju prema devojkama, a prošlog vikenda su pretukli jednog mladića u centru grada. Pijani su pobegli iz nekoliko lokala neplativši račun.

Kako piše Jutarnji list, u jednom poznatom baru u trenutku najveće gužve aktivirali su aparat za gašenje požara, uništili enterijer lokala i sve goste naterali u panični stampedo. Do sada su prijavljivani policiji najmanje desetak puta zbog naročito drskog ponašanja i uriniranja po gradskim ulicama.

„Oni nisu ni bitange ni probisveti, kriminalci ni huligani, nego britanski vojnici, ponosni pripadnici britanskog ratnog vazduhoplovstva, Kraljevskih vazdušnih snaga, koji svojim divljačkim ponašanjem zadnjih sedam dana doslovno terorišu Zadar. Njihovo bezobrazno i drsko ponašanje toliko je iziritiralo Zadrane da se njih desetak pre nekoliko dana organizovalo kako bi ih dočekali negde u gradu i pretukli“, piše Jutarnji.

Sugovornici tog lista istiću da su britanski vojnici u Zadar došli pre sedam dana iz Udbine gde su privremeno smešteni. Prema nezvaničnim infomacijama, britanski vojnici u sklopu NATO snaga, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, učestvuju u vojnim vežbama. Reč je, kako saznaje Jutarnji, o međunarodnoj vežbi „Immediate Response 19“ pod vođstvom američkih snaga u Evropi, u kojoj učestvuje 1.600 pripadnika oružanih snaga iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Pripadnici britanskih navodno padobranskih jedinica nedavno su imali slobodnu sedmicu pa su odlučili su to vreme provedu na zadarskom području. Stiglo ih je stotinjak, neki su iznajmili stanove i apartmane na području Zadra.

 

Izvor Jutarnji list/B92, 02. jul 2019.

BRITANSKA AMBASADA POKREĆE ISTRAGU
Ambasada Velike Britanije u Hrvatskoj tvrdi da je pokrenuta istraga u vezi sa nizom incidenata britanskih vojnika u Zadru, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Nakon što su britanski padobranci, pripadnici britanskog ratnog vazduhoplovstva, Kraljevskih vazdušnih snaga prošle sedmice učestvovali u nizu incidenata u Zadru, gde su došli na odmor iz Udbine nakon vojnih vežbi NATO snaga, iz Ambasade Velike Britanije u Zagrebu poručili su da je o tome pokrenuta istraga.

Kako se primećuje iz Ambasade nisu rekli hoće li, kako se navodi, izgrednici biti kažnjenji zbog svog ponašanja. Podseća se da su od prošlog ponedeljka do danas britanski vojnici učestvovali u dvadesetak javnih izgreda. Od toga da su navodno urinirali po ulici, divljali u kafićima, da nisu plaćali račune do toga da su se vulgarno ponašali prema devojkama, bili nasilni i narušavali javni red i mir.

Pet vojnika je za sada na Prekršajnom sudu u Zadru kažnjeno novčanim kaznama. U međuvremenu su se dogodili novi incidenti, piše Slobodna Dalmacija, a jedan od incidenata koje su građani prijavili, ali policija na mestu događaja nije zatekla počinioce, dogodio se kada su četiri pijana ili, kako kažu, možda drogirana vojnika upala u dvorište jedne privatne kuće u Petrčanima gde je bio trogodišnji sin vlasnika. Jedan od vojnika pokušao je da dohvati dete, ali je u tom trenutku na njega nasrnuo dečakov otac i zadao mu nekoliko udaraca. Britanski vojnici su tada otišli u nepoznatom pravcu.

U poslednjem incidentu koji je prijavljen u utorak, oko 9.30, britanski vojnici su remetili red i mir na zadarskoj rivi. Policija ih nije zatekla na mestu incidenta. Neki svedoci tvrde da je jedan britanski vojnik nogom odvalio kameni stub na šetalištu ispred crkve sv. Marije u Zadru.

 

Izvor Tanjug/Krstarica, 03. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u