I. Danilov: Putin je u Osaki sahranio liberalnu ideologiju

Lideri zemalja članica G20 leteli su u Osaku na samit Dvadesetorice, a stigli su na sahranu zapadnog liberalizma

Dnevni redovi samita poput G20 u Osaki utvrđuju se unapred, u dugim i složenim pregovorima. Ne može se dogoditi da neko dan uoči takvog skupa izmeni njegov dnevni red, a upravo to je uspeo Vladimir Putin. Lideri zemalja članica G20 leteli su u Osaku na samit Dvadesetorice, a stigli su na sahranu zapadnog liberalizma.

Da je ovo tačno, govore i okolnosti da je Donald Tramp bio pitan šta misli o `sahrani liberalizma`, a zapadni mediji ne bave se kao top-temama ni samitom ni američko-kineskim trgovinskim ratom. Jedni kritikuju, a drugi podržavaju ono što je Putin o liberalizmu rekao u intervjuu Fajnenšel tajmsu. A potom ponovio na konferenciji za medije povodom samita. Frustraciju na Zapadu, naročito u Evropi, možda je najbolje opisao Oliver Kerol, kolumnista Independenta:

„Merkel je 2014. rekla da Putin živi u nekom drugom svetu. Svojim rečima o smrti liberalizma Putin je uzvratio kontraudarom: `Vi živite u mom svetu“. Putin nije izgovorio „vi živite u mom svetu“, ali je Kerol dobro pogodio: Merkelova je – sa svojim predstavama o poželjnom i dopustivom – predstavnik netradicionalne intelektualno-ideološke orientacije i postaje jasno da je i njoj, i njenim saveznicima, a ne Putinu, veoma neudobno da žive u promenjenom svetu.

Budućnost sveta bliža je viziji Putina nego multikulti i netradicionalnim vrenostima uslovne Angele Merkel, a ovo nije pozicija nikakve ruske propagande, već – konstatacija britanskog lista Gardijan. Jer, taj list piše da „putinizam uistinu može postati budućnost čovečanstva“.

Da bi se shvatila panika na zapadu, evo važne okolnosti: Gardijan navodi da „putinizam“ već slavi ideološku pobedu u Evropskoj uniji, čak i u nekim od zemalja čije rukovodstvo uopšte ne gaji topla osećanja prema Rusiji. Taj list navodi da je „putinizam“ već pobedio u Poljskoj, navodno i u Italiji i Mađarskoj, čak i u Turskoj.

Po njegovoj logikci, „putinskoj internacionali“ pripada svaka zemlja koja odbija da se potčini nadnacionalnoj kliki globalista i brani svoju kulturu i tradicionalne vrednosti. Benzin na vatru medijskog gneva usmerenog prema ruskkom lideru dolio je Donald Tramp. Ušitan da li je saglasan sa Putinovom pozicijom povodom `zapadnog liberalizma`, Tramp se i složio izneo svoje viđenje razloga zastarevanja liberalizma:

„Putin govori o onome što se događa. A pogledajte šta se događa u Los Anđelesu, a i u San Francisku i u još par gradova kojima upravlja grupa neobičnih liberala. Ne znam o čemu ti ljudi uopšte razmišljaju. On verovatno vidi stvari kod nas zbog kojih verovatno ne bi mogao da kaže koliko su Sjedinjene Države predivne“. Ovo treba izoštriti. Čak i veoma bogati američki gradovi, kojima upravljaju liberali, pretvaraju se u prava smetlišta. U Los Anđeles, iako je to grad u koji se slivaju i pare iz Silicijumske doline, vratio se tifus, a pacovi caruju i po policijskim stanicama.

U San Francisku centar gradda, po ocenama lokalnih novinara, sve više liči na javni toalet, a jedan od američkih epidemiologa, koji je posetio i najprljavija i najopasnija naselja od udžerica, rekao je telekanalu En-Bi-Si da su neki delovi San Franciska prljaviji od takvih naselja u Indiji i Brazilu.
U tom gradu, kojim rukovode najvatreniji borci za liberalne vrednosti, se mogu videti i pravi `tepisi` od bačenih špriceva koje vlasti široke ruke dele lokalnim narkomanima iz celog okruga.

Teško je reći koliko je Putin bio upoznat sa ovakvim podrobnostima, ali njegov odgovor na zamerke Eltona Džona, koji je veoma nezadovoljan ruskim zakonom koji ograničava propagandu netradicionalne seksualne orijentacije među maloletnicima, potvrđuje da je on upoznat sa drugim aspektima praktične realizacije liberalnih vrednosti u SAD.

Na primer, poziv ruskog lidera da se deca „ostave na miru“, može biti povezan sa jednim svežim pomodnim trendom u američkom sistemu obrazovanja: u dečjim bibliotekama u SAD postoje „časovi čitanja bajki za predškolsku decu sa doživljajima likova netradicionalne orijentacije u kostimima koji bi više odgovarali noćnim klubovima nego dečjim bibliotekama“. A da roditelji ne bi smetali takvom `prosvećivanju dece`– te biblioteke u vreme čitanja obezbeđuje policija.

Pred našim protivnicima u informacionom ratu sada je neprijatan izbor: ili će se praviti da se ništa nije dogodilo, a to je nemoguće jer su se Putinove reči o potrošenosti liberalizma po društvenim mrežama proširile poput šumskog požara, ili će se upustiti u njihovo osporavanje. A i to nije zgodno jer će se `Putinov virus` tako samo dalje širiti.

Između dva zla zato će po tradiciji biti izabrano treće: svi koji su saglasni sa Putinom biće svrstani u `agente Kremlja, a pobornici radikalnog zapadnog liberalizma – koji rade po evropskim, američkim i ruskim medijima i NVO – zatražiće od zapadnih vlada još više novca za borbu protiv ruske propagande.
To će im biti jedina radost na globalnoj sahrani globalne liberalne ideologije koja im je toliko draga.

 

Autor Ivan Danilov

 

Izvor Fakti, 02. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u