Lideri EU postigli dogovor: Nova šefica EK biće Ursula fon der Lajen, Mogerinijevu menja Španac

„Fon der Lajen je veoma dobar kandidat i veoma dobar izbor da vodi Evropsku komisiju”, smatra Makron

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije i šefa španske diplomatije Žozepa Borela za novog šefa diplomatije.

Belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsednika Evropskog saveta, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

MAKRON ZADOVOLjAN, NOVI TIM POSVEĆEN EVROPI
Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas odluku o imenovanju novih lidera evropskih institucija, ocenivši da je ona pozitivna, postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Makron je naglasio na konferenciji za novinare da novi evropski tim, u čijem sastavu se nalaze dve žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Evropi. „Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-nemačkog saveza”, naveo je Makron na konferenciji za novinare.

Francuski predsednik istakao je da podržava odluku da se nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen predloži za novog šefa Evropske komisije, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke. „Fon der Lajen je veoma dobar kandidat i veoma dobar izbor da vodi Evropsku komisiju”, smatra Makron.

On je naglasio da je energično podržao njenu kandidaturu, ali je istakao da ona nije bila prvobitan izbor Nemačke. „Ali mislim da je veoma dobar kandidat jer ima iskustvo i potrebnu stručnost. Ona je bila ministarka nekoliko godina”, rekao je Makron dodajući da kapacitet i kompetencije Lagard u potpunosti kvalifikuju da predsedava Evropskom centralnom bankom.

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, a španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog evropske šefa diplomatije. Belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsednika Evropskog saveta, a direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

 

Izvor Politika, 02. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u