Putin potpisao: Rusija napušta Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa

Putin je u februaru najavio da će obustaviti učešće Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke SAD da se povuku iz sporazuma

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se obustavlja primena Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata. Zakon, koji je usvojen u donjem domu ruskog parlamenta 18. juna, dok ga je gornji dom odobrio 26. juna, objavljen je na zvaničnoj stranici za pravne informacije.

U zakonu se navodi i da će šef države odlučivati o obnovi primene sporazuma, prenosi Tass. Putin je u februaru najavio da će obustaviti učešće Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke SAD da se povuku iz sporazuma, podseća RT, prenosi Tanjug.

Administracija američkog predsednika Donlada Trampa u oktobru prošle godine saopštila je da će se SAD povući iz sporazuma, koji je bio kamen temeljac evropske bezbednosti od potpisivanja 1987. godine. Moskva je kasnije obećala recipročan odgovor na odluku Vašingtona i najavila da će suspendovati svoje učešće u sporazumu.

 

Izvor Politika, 03. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u