Albanija i tzv. Kosovo dogovorili formiranje zajedničkih ambasada

Kako je Pacoli naveo, dogovorena je bliska koordinacija „dve države“ i stvaranje zajedničkih diplomatskih misija

Priština i Tirana potpisale su sporazum o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika koji uključuje i zajedničke ambasade. Sporazum su u Tirani potpisali „kosovski“ i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Cakaj.

Kako je Pacoli naveo, dogovorena je bliska koordinacija „dve države“, stvaranje zajedničkih diplomatskih misija i razmena osoblja i iskustva, a u cilju, kako kaže, realizacije njihovih nacionalnih interesa. „Ovo je veliki korak napred da nastupamo zajedno pred svetom i delujemo kao (jedna) nacija“, dodao je Pacoli na Tviteru.

Početkom februara, na sastanku ministara spoljnih poslova EU i balkanskih zemalja kandidata za članstvo u EU u Bukureštu, održanom u okviru predsedavanja Rumunije Savjetu ministara EU, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić konstatovao je da se za stolom nalaze „dva kosovska ministra spoljnih poslova“.

Aludirao je na to što je za stolom i vršilac dužnosti šefa diplomatije Albanije Gent Cakaj koji je poreklom sa Kosova. „Zašto Kosovo ima dva ministra spoljnih poslova za stolom. To je teška provokacija (zvaničnog) ministra spoljnih poslova (i premijera) Edija Rame“, kazao je Dačić.

Na to je reagovao Cakaj, koji je rekao Dačiću da je ranije trebalo da bude isprovociran budući da je Kosovo i ranije imalo dvojicu ministara spoljnih poslova. „Vi ste iz Prizrena, zar ne, ja sam Albanac sa Kosova i ovde predstavljam Albaniju“, rekao je Cakaj.

Albanski premijer Edi Rama istovremeno je zvanično i ministar spoljnih poslova a Cakaj je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, pošto mu je Rama preneo sva ovlašćenja. Skupu u Bukureštu prisustvovao je i „kosovski ministar“ spoljnih poslova Pacoli.

 

Izvor Fakti, 04. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u