Oštre reakcije u Srbiji na odluku Prištine, mlake u Briselu

„Odluka Prištine je poslednji klin u mrtvački sanduk ideje o dijalogu, stravičan šamar međunarodnoj zajednici“, rekao je Đurić

Ovo što su uradile vlasti u Prištini potez je bez presedana i još jedan šamar, ne Beogradu, već pre svega Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici koja sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači. Pošto su naš narod na Kosovu i Metohiji ostavili bez lekova i hleba, braneći svoje sulude takse, ovom zabranom praktično žele da ga još više izoluju od bilo kakvog uticaja Beograda.

Ovako je prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, za Novosti prokomentarisao odluku Prištine da zabrani ulazak svim srpskim zvaničnicima na teritoriju KiM. On tvrdi i da termin za ovaj potez – nije slučajan.

– Sve su ovo uradili samo dva dana nakon potpisivanja sporazuma između takozvanog Kosova i Albanije kojim se dve strane praktično obavezuju na vođenje zajedničke spoljne politike. Taj ugovor je armatura u temeljima „Velike Albanije“ koju nesmetano zidaju u srce Evrope, dok se istovremeno srpskim zvaničnicima zabranjuje da se kreću po teritoriji sopstvene države.

 

Izvor Večernje novosti, 04. jul 2019.

VULIN: NEĆE USPETI
Zabrana ulaska zvaničnicima Srbije na prostor AP Kosovo i Metohije je još jedan je dokaz da rukovodstvo u Prištini beži od dijaloga po svaku cenu, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da niko ne može da prekine vezu između Srba na KiM i njihove Vlade i predsednika.

„Nakon što su doživeli fijasko sa pokušajima da nateraju Srbe da kupuju švercovanu robu iz kamiona, sada pokušavaju da kazne Srbe tako što će im zabraniti ili što će im prekinuti vezu njihovim državnim rukovodstvom“, naveo je Vulin, komentarišući odluku privremenih institucija Prištine da zabrane ulazak srpskim zvaničnicima na KiM. On je naglasio da Priština neće uspeti ništa da uradi ni ovaj put.

„Ovo nije politika, ovo je odmazda, ovo je pokušaj da svoj bes iskale na Srbima sa prostora KiM, pokušavajući da prekinu svaku vezu imeđu njih, Vlade Srbije i njihovog predsednika. To jednostavno neće biti moguće, nije moguće, nikada u tome nisu uspeli, neće uspeti ni ovaj put“, rekao je Vulin.

On je ukazao i na to da je ovo test za novu briselsku administraciju – da li su u stanju da ostvare svoj autoritet i obezbede, bar elementarno, kretanje ljudi, kada već nisu uspeli da obezbede kretanje robe. „Nadam se da će nova briselska administracija napustiti onu praksu saopštenja u kojima se ističe da obe strane treba da se uzdrže i u kojima stalno pokušavaju da izjednače Srbiju sa samoproglašenim šiptarskim rukovodstvom“, izjavio je Vulin.

 

Izvor Sputnjik, 04. jul 2019.

ĐURIĆ: ODLUKA PRIŠTINE ŠAMAR MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje da je Priština odlukom da srpskim zvaničnicima zabrani posetu AP KiM „lupila šamar“ međunarodnoj zajednici i Evropi i da će to biti povod za još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

Marko Đurić podseća da je Beograd već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija, te da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova. „Odluka Prištine je poslednji klin u mrtvački sanduk ideje o dijalogu, stravičan šamar međunarodnoj zajednici, udar na temelj slobode kretanja i sve evropske principe“, rekao je Đurić tokom obilaska muzeja Grada Beograda i izložbe posvećene odbrani Srbije tokom NATO agresije.

Ističe da je odluka Prištine „sa one strane razuma“ i da je direktna posledica višemesečnog ćutanja međunarodne zajednice na uvođenje taksi na srpsku robu. Upitao je kakva ludost još treba da se desi, „da li Balkan treba da počne da gori u plamenu“, kako bi neko zaustavio ljude koji krše sporazume sa potpisom EU. Podseća i da je sporazum o slobodi kretanja potpisan 2011. godine. Ranije danas Priština je donela odluku da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na teritoriju Kosmeta.

 

Izvor Tanjug/RTS, 04. jul 2019.

BRISEL O ODLUCI PRIŠTINE
Povodom nove zabrane ulaska zvaničnicima Srbije na teritoriju koju kontrolišu vlasti iz Prištine, čime se krše dosad postignuti sporazumi, oglasio se i Brisel.

– Očekujemo da svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga kojim posreduje EU budu poštovani i primenjeni, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama – odgovorila je portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič na pitanje Novosti da prokomentariše najnovije zabrane ulaska na Kosovo. Kocijančičeva je istakla da je Federika Mogerini u kontaktu sa obe strane.

 

Izvor Večernje novosti, 04. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u