Priština zabranila ulazak na Kosmet svim srpskim zvaničnicima

Ovo je prvi put da se svim srpskim zvaničnicima linearno zabranjuje ulaz na Kosmet

Priština je donela odluku da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na teritoriju Kosmeta. Jetljir Zuberaj, savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, napisao je na Fejsbuku da je odluka doneta zbog „pretnji od strane Srbije ka Kosovu, konstantne propagande i lažnih vesti, kao i pokušaja da se izazove humanitarna kriza na severu“.

Zuberaj je naveo da je srpsko stanovništvo na severu bilo prisiljeno da zatvori radnje samo zbog političkih ciljeva Beograda. „Ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti nijednom zvaničniku iz Beograda da poseti Kosovo i zahtevi će biti odbačeni dok god se ne prekine s takvim ponašanjem“, napisao je Zuberaj. Ovo je prvi put da se svim srpskim zvaničnicima linearno zabranjuje ulaz na Kosmet.

Odluku Prištine komentarisao je direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je rekao da ona predstavlja šamar međunarodnoj zajednici i Evropi i da će to biti povod za još snažniju diplomatsku aktivnost Beograda. U sličnom tonu reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. On je za Novosti rekao da međunarodna zajednica „sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači“.

Srpska lista pozvala je međunarodnu zajednicu da ne bude gluva i slepa na „antisrpsko ponašanje Prištine“ i apelovala na građane da ostanu pribrani. Oglasila se i portparilka EU Maja Kocijančić izjavom da Brisel očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

 

Izvor RTS, 04. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u