Predstavljena knjiga Ivana Miladinovića „Kad govori mrtav kralj“

„Nadam se da sam knjigom „Kad govori mrtav kralj“ malo vratio istorijsko pamćenje, da ne budemo kao dosad najveći ponavljači“, rekao je autor

Stari Latini su rekli: „Istorija je učiteljica života.“ Onda je Milovan Vitezović ispravio to i preveo na srpski: „Istorija nam je bila učiteljica života, onda su došli neki iz šume i silovali našu učiteljicu.“ I takva silovana učiteljica života biva raspoređena za spremačicu u ideološku komisiju Centralnog komiteta Saveza komunista. Dok je boravila u kancelarijama komiteta mudri Englezi su rekli: „Narod koji ne zna svoju istoriju, moraće da je ponavlja.“ Nadam se da sam knjigom „Kad govori mrtav kralj“ malo vratio istorijsko pamćenje, da ne budemo kao dosad najveći ponavljači.

Ovako je u utorak veče besedio novinar i publicista Ivan Miladinović na promociji svoje knjige o kralju Aleksandru Karađorđeviću pred mnogobrojnom publikom u Kripti Hrama Svetog Save ispunjenoj do poslednjeg mesta. Miladinović je više decenija sklapao mozaik o političkoj pozadini atentata na kralja u Marselju 9. oktobra 1934. godine i u novoj knjizi „Kad govori mrtav kralj“ ukazao na neumitne činjenice da su evropske velmože žrtvovale Aleksandra u dodvoravanju fašističkoj bujici tadašnje Evrope. Umiljavajući se Hitleru i Musoliniju, evropski velikaši su se, u nadi da spasu sopstvena ognjišta, odlučili da žrtveno jagnje bude upravo naš kralj Ujedinitelj.

Kad sam dobio knjigu od Ivana Miladinovića nisam imao nameru da je pročitam, misleći da o toj temi sve znam – iskreno je rekao akademik i pesnik Matija Bećković. – Ali, kada sam krenuo da to proverim, nisam mogao da je ispustim iz ruku, jer sam shvatio da znam tako malo. U njoj je sve ono što bi čovek mogao sada da zna, mada je to znanje i dalje nedovoljno. Posle svega, misterija o političkoj pozadini ubistva ostaje, a sve te sile još žive i učestvuju u novim atentatima. O istorijskom značaju knjige „Kad govori mrtav kralj“ govorio je prof. dr Miloš Ković.

Taman kad pomislimo da znamo sve, pokaže se da je dovoljno samo skupiti sve informacije na jednom mestu, kao što je Miladinović učinio, da bismo razumeli da nikada nećemo saznati ko su bili nalogodavci ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića – naglasio je Ković. – Kada ove činjenice stavimo u kontekst srpske istorije 19. i 20. veka, shvatićemo da su svuda velike sile presudile. Pozadinu drugih ubistava znamo, jer su arhivi otvoreni. Međutim, ovde su arhivi zapečaćeni i zato nikada nećemo saznati ko je učestvovao u atentatu. U knjizi se govori i o ulozi Velike Britanije i Francuske. Zarad sopstvenih interesa žrtvovali su jugoslovenskog kralja. Kada vas prijatelji tretiraju kao topovsko meso, dolazi do onoga što se desilo.

Prof. dr Nikola Moravčević, koji je veći deo veka proveo daleko od Srbije, ali je zaronivši u srpski srednji vek, pokazao da se romansiranim izrazom mogu i tadašnji velikaši sa svojim manama i vrlinama približiti savremenom čitaocu, čestitao je Miladinoviću:

– Ovo delo izašlo je u pravo vreme da sakupi, proceni i iznese množinu važnih istorijskih činjenica koje smo u proteklih 85 godina saznavali mrvicu po mrvicu od znatnog broja autora. Oni su se sučeljavali u iznalaženju idejnih tvoraca toga zločina. I zato nam ova knjiga konačno pokazuje ne samo suštinu tih nemilih događaja, nego nas i opominje da smo već vekovima žrtve, kako autor kaže, „udruženih neprijatelja i ravnodušnih prijatelja“ i da pravedno geslo viteškog kralja Aleksandra Ujedinitelja „Balkan balkanskim narodima“ ni do danas nije ostvareno. Delove teksta iz knjige „Kad govori mrtav kralj“ čitao je glumac Ljubivoje Tadić, a u umetničkom delu programa nastupila je pevačka grupa „Deca ovog veka“.

OZBILjNA PORUKA
Posle iščitavanja rukopisa Ivana Miladinovića, čitalac stiče utisak da pred sobom ima, njegoševski rečeno, otpis iz groba kralja Aleksandra našoj sumornoj današnjici. Miladinović je, slažući mozaično svoju knjigu, na neki način uspeo da nam iz sena Ujedinitelja i kraljevski odgovori, skoro njegoševskim rečima: „Otpiši mu kako znaš, vladiko, i čuvaj mu obraz ka` on tebi“. Posle skoro devet decenija od smrti kralja Aleksandra izgleda da je ovaj kraljev, iz groba, otpis ozbiljna poruka današnjoj evropskoj civilizaciji da je više nego opasno trgovati istorijskim istinama zarad trenutnih i lokalnih interesa – istakao je prof. dr Mihailo Šćepanović, urednik ovog izdanja.

INTERESOVANjE
Knjiga „Kad govori mrtav kralj“ od srede, 3. jula će biti u prodaji u knjižarama i na kioscima. Veliko interesovanje vladalo je i u utorak veče za ovo, zajedničko izdanje „Jasena“ i Kompanije „Novosti“, a autor Ivan Miladinović dugo je potpisivao knjigu.

 

Autor D. Matović

 

Izvor Večernje novosti, 03. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u