Putin: Papa mi je rekao da ne može biti sveštenik onaj ko ne čita Dostojevskog

„Znate, to mnogo govori. Govori o našim zajedničkim dubokim duhovnim korenima“, smatra Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao papinu pouku, koju mu je vrhovni poglavar Katoličke crkve dozvolio da javno kaže: pravi sveštenik ne može da se bude – bez knjiga Dostojevskog.

Putin je na večeri sa predstavnicima rusko-italijanskog Foruma za dijalog civilnog društva u Rimu skrenuo pažnju na reči italijanskog premijera Đuzepea Kontea o ruskoj književnosti.

„Moram da kažem da sam se danas u razgovoru sa rimskim papom dotakao ove teme. I papa mi je dozvolio da javno kažem – da je jedna od knjiga koje su mu uvek na stolu, klasik ruske književnosti, a to su i Dostojevski i Tolstoj. Rekao je čak i više. ’Ja‘, rekao je, ’govorim svojim sveštenicima da bez knjiga Dostojevskog, bez shvatanja pune dubine njegove filozofije, ne možete biti pravi sveštenik‘“, rekao je Putin. „Znate, to mnogo govori. Govori o našim zajedničkim dubokim duhovnim korenima“, smatra Putin.

Predsednik Rusije je u četvrtak bio u zvaničnoj poseti Italiji, tokom koje se susreo sa rimskim papom, predsednikom Italije Serđom Matarelom i predsednikom Saveta ministara Đuzepeo Konteom. Kasnije je u vili Madama za prijeme italijanske vlade održana večera na kojoj su bili predstavnici rusko-italijanskog Foruma za dijalog civilnog društva.

 

Izvor Sputnjik, 05. jul 2019.

PAPA I PUTIN O SIRIJI, VENECUELI I UKRAJINI
Vladimir Putin je sa papom Franciskom u Vatikanu prvi put razgovarao delom i pred kamerama – u direktnom prenosu. Svi – ne samo njihovi – prethodni susreti bili su potpuno iza zatvorenih vrata. Razgovarali su – nešto više od 50 minuta – o situaciji u Siriji, Venecueli i u Ukrajini.

Putin je u Vatikanu razgovarao i sa njegovim državnim sekretarom Pjerom Parolinom i sa šefom katoličke diplomatije Polom Ričardom Galaherom.

Predsednik Rusije je Francisku poklonio ikonu „Sveti Petar i Pavle, album sa radovima Mikelanđela i kopiju filma „Greh“ Andreja Končalovskog o tom velikom umetniku i njegovom životu. Papa je gostu iz Moskve poklonio tekst svoje poslanice mladima i sliku iz 18. veka sa pogledom na Vatikan. Pritom je rekao: „Ovo je da ne zaboravite Rim“. Ruski lider i poglavar rimokatolika sretali su se u Vatikanu još dva puta: u novembru 2013. i u junu 2015.

 

Izvor Fakti, 04. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u