Amerika i Britanija najavljuju veliku medijsku ofanzivu na Balkanu

Združena medijska ofanziva na Rusiju kreće iz dva pravca: Velike Britanije koja ulaže 18 miliona funti i Amerike preko USAID-a

Velika Britanija će izdvojiti 18 miliona funti (oko 22,5 miliona dolara) i to – „za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti u istočnoj Evropi i za jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“, saopštilo je britansko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako se navodi u saopštenju – novac će biti izdvojen iz Fonda za konflikte, stabilnost i bezbednost (CSSF) u naredne tri godine. „U situaciji kada samo 10 odsto stanovništva ima pristup slobodnim sredstvima za masovno informisanje, lažne vesti i dezinformacije nastavljaju da potkopavaju i destabilizuju društvo“, izjavio je šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

Po njegovim rečima – „konkurs o izdvajanju sredstava za podršku novinarima koji rade u nekim od najrepresivnijih društava — aktivira napad protiv lažnih vesti“. Šef britanskog Ministarstva inostranih poslova je naglasio i da je njegov cilj da na narednoj Globalnoj konferenciji o slobodi medija, koja će biti održana u Londonu od 10. do 11. jula – „radi sa kolegama, kako bi dogovorili načine zaštite slobodnih sredstava masovnog informisanja i kako bi odredili cenu za one koji tu zaštitu krše“.

 

Izvor Sputnjik, 07. jul 2019.

AMERIKA UDARA NA KREMLj I PREKO SRBIJE
U novom planu Vašingtona za suprotstavljanje Kremlju posebno mesto pripalo je i Srbiji. Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Mark Grin je 4. i 5. jula razmatrao sa predstavnicima G7 u Parizu dokument o konceptu suprotstavljanja zlonamernog uticaja Kremlja, navodi se na sajtu agencije, gde je i objavljen sâm dokument.

„Uz finansiranje USAID, 11 strateških medijskih partnera povećavaju svoje prisustvo u Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Time se ’diverzifikuju njihovi prihodi, a digitalno medijsko prisustvo se povećava‘“, navodi se u izveštaju.

„Uz injekciju američkog novca, USAID predviđa i alatke za borbu protiv lažnih vesti, kao što su ’Pop-ap Njuz rum‘“ iz Moldavije, kako bi se obezbedila bihevijoralna analitika i tehnologija društvenih medija u svrhu analiziranja i identifikovanja dezinformacija“, stoji u ovom izveštaju.

„Sjedinjene Američke Države odavno smatraju da je jaka, prosperitetna i slobodna Evropa od vitalnog značaja za američke strateške interese. Ruske vlasti i snage pod njihovom kontrolom nastoje da oslabe američki uticaj u svetu i odvoje nas od naših saveznika i partnera“, piše u dokumentu.

Rusija je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u različitim zemljama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim”, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da ne postoje nikakve činjenice koje potvrđuju takve akcije.

Povodom novog dokumenta, oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Koncept za suprotstavljanje zlonamernom uticaju Kremlja, koji je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavlja sredstvo za ideološku borbu i propagandu, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije datom u vezi sa izjavama direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Izvor Sputnjik, 06. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u