I. Vitelj: Soroš i braća Koh su se udružili protiv Trampa

Našli su se i objedinili – okeanski talas i plamen. Matori milijarderi, koji pripadaju različitim američkim političkim strujama

Izgleda da su američke `vreće novca` na čelu sa Sorošem i braćom Koh, Čarlsom i Dejvidom, odlučili da se ujedine i da obore Trampa. A spolja gledano – kao i obično – reč je o miru i demokratiji širom planete.

Našli su se i objedinili – okeanski talas i plamen. Matori milijarderi, koji pripadaju različitim američkim političkim strujama. Među njima su neukrotivi Soroš i braća Koh, koje su neki stalno demonizovali jer su bili ljuti Obamini neprijatelji, objavili su da formiraju analitički centar koji će se zvati Quincy Institute. Objavili su i da će mu zadatak biti da radi na zaokretu u američkoj spoljnoj politici. Cilj tog zaokreta smestili su u tri reči: „diplomatija umesto ratova“.

Ovo bi se moglo samo pozdraviti da u pozadini Soroš i braća Koh. Jer, Soroš je prikriveni finansijer svih obojenih revolucija po svetu, a braća, koja su među najbogatijim ljudima u SAD, poznati su po svom uticaju na američku politiku koji nije donosio dobro nikome. Braća i Soroš protiv ratova, to će biti festival „rok protiv narkotika“.

Imena svih suosnivača još su tajna, ali se neka već znaju: bivši šef Iransko-američkog saveta Trita Parsi, poznati kritičar politike Všingtona prema Kini, Iranu i Severnoj Koreji Sjuzan Di Mađo, istoričar i publicista Stiven Varhajm i pukovnik u rezervi Endrju Bačević koji nastupa kao „antiratni publicista“… Dakle: diplomatija umesto tenkova. Društvancetu koje su okuplja fali samo Mihail Gorbačov. Konkretni ciljevi se već naziru: povlačenje američkih trupa iz Avganistana i Sirije, normalizacija odnosa sa Kinom i Rusijom, vraćanje atomskom sporazumu sa Iranom, pregovori sa Severnom Korejom

Da se ne radi o baš ovom društvancetu, ne bi me previše iznenadio ovaj razumni pristup. Ovako, s jedne strane imamo „pčele protiv meda“, a sa druge zazirenje da stvari u svetu ne idu dobro čim pragmatičari i cinici poput braće Koh i Soroša proklamuju miroljubive ideje. Nedeljama uoči samita G-20 u Osaki, svetski listovi su pisali o biznismenima kojima smetaju trgovinski ratovi. Došlo je i dotle da američki biznis i preko protrampovskih izdanja upozorava da nikakve nove fabrike i radna mesta u SAD neće kompenzovati gubitke koje američki biznis već trpi zbog tumbanja trgovinskih odnosa.

Forbs je čak objavio tekst o kineskim investitorima koji su počeli da zatvaraju svoje fabrike na teritoriji SAD. Takvi tekstovi su donedavno u američkim medijima smatrani za jeres. Banku su držali eksperti koji su tvrdili da Amerika mora biti geopolitički prisutna svuda i otklanjati pretnje dok su još daleko od njenih granica. Pomoću 800 vojnih baza po svetu i trošeći na to trilione dolara. Ovakve eksperte je finansirao i krupni američki biznis, uključujući braću Koh i Soroša. Sada je, po svemu sudeći, klatno krenulo na drugu stranu.

Ne bih da vračam, ali mi se čini da je upravo Trampova spoljna politika stala na rep američkom krupnom kapitalu. Svetska finansijska zakulisa postala je nezadovoljna. Naravno, pojava novog tink tenka neće značiti promenu američke spoljne politike, pogotovo ne trenutnu. Ali, biće signal da sadašnja politika nije po volji krupnom kapitalu. A to može značiti da će krupni kapital na novim predsedničkim izborima podržati uračunljivije kandidate od Trampa kojeg je „izabrala Rusija“…

 

Autor Igor Vitelj

 

Izvor Fakti, 06. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u