Izbori u Grčkoj: Ubedljiva pobeda Micotakisa, sutra polaganje zakletve

Ovo je istorijska pobeda partije „plavih” posle 1981. godine, ali mnogo više je lična pobeda Kirijakosa Micotakisa

Konzervativna Nova demokratija veliki je pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj jer je partija koja će formirati novu, samostalnu vladu. Prema prvim zvaničnim podacima razlika između Nove demokratije i Sirize je 8,3 odsto glasova jer se za njih opredelilo preko 39,8 odsto birača dok je za levičarsku partiju Aleksisa Ciprasa glasalo 31,6 procenata glasača.

Ovo je istorijska pobeda partije „plavih” posle 1981. godine, ali mnogo više je lična pobeda Kirijakosa Micotakisa, koji je posle samo tri i po godine, otkako je na kormilu partije, uspeo da je vrati u život, osavremeni i ponovo dovede na čelo Grčke. U parlamentu s 300 poslanika Nova demokratija je osvojila 158 mesta što budućoj vladi Kirijakosa Micotakisa garantuje samostalnost, sigurnost i stabilnost u sprovođenju programa koji je obećala naciji.

Siriza će biti jaka opoziciona partija jer je dobila 86 poslaničkih mesta i, u suštini, u odnosu na izbore 2015. kada je osvojila vlast, procentualna razlika je minimalna.

Na trećem mestu je Pokret za promene KINAL (Pasok) s 23 poslanika, Komunistička partija sa 14 mesta. Na viskom petom mestu je ultradesničarska Grčki izbor koja će imati 10, a zatim MeRA25 Janisa Varufakisa koja je će imati devet poslanika. Neizvesno je hoće li parlament ući neonacistička Zlatna zora jer su u pitanju minimalni procenti do postizanja cenzusa.

MICOTAKIS SUTRA POLAŽE ZAKLETVU
Lider Nove demokratije koja je, prema prvim nezvaničnim rezultatima, odnela pobedu na parlamentarnim izborima Kirjakos Micotakis položiće sutra zakletvu za kao novi premijer Grčke, prenosi Tanjug. Posle toga obaviće se primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

 

Autor Jasmina Pavlović Stamenić

 

Izvor Politika, 07. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u