Policija zabranila liturgiju u Svaču kod Ulcinja, sveštenici služili ispred hrama

Čitav skup su obezbeđivale jake policijske snage, a naročito sam ulaz na arheološki lokalitet drevnog episkopskog grada Svača

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske održalo je danas Svetu liturgiju kod drvenog srednjovekovnog grada Svača, ali na ulazu na lokalitet gdje se nalazi hram. Crnogorska policija nije dozvolila služenje liturgije kod hrama.

Čitav skup su obezbeđivale jake policijske snage, a naročito sam ulaz na arheološki lokalitet drevnog episkopskog grada Svača, kojem, po rešenju Uprave policije, sveštenstvu Mitropolije – nije dozvoljen prstup. Namjesnik barski Slobodan Zeković poručio je tokom liturgije da – „mi nijesmo ovdje stranci“.

„Decenijama izlazimo, dolazimo ovdje, na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da barjačimo. Sa jednim ciljem – da ne zaboravimo naše svete pretke i osveštane grobove koji se ovde nalaze. Prenosim blagoslov mitropolita Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja. Ali, zbog tenzija, to će uraditi naredne godine. Predsjednik Opštine je rekao da je do decembra zabranjen pristup lokalitetu, zato što rade arheološka istraživanja“, kazao je Zeković.

On je dodao i da će se, već naredne godine, vjernici okupiti kod hrama, i uputio je poruku mira – „braći Albancima“: „Bili smo dobri prijatelji i to ćemo i ostati“, zaključio je Zeković.

 

Autor Nebojša Popović

 

Izvor Sputnjik, 07. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u