Šokantna izjava Kolomojskog: Rat u Donbasu koristi Americi, Rusija nema ništa s tim

Navodno, glavni cilj Kolomojskog je da vrati imovinu koju mu je oteo i nacionalizovao Porošenko

Sponzor Vladimira Zelenskog, novog predsednika Ukrajine, biznismen Igor Kolomojski, koji je svojevremeno finansirao nacionaliste da ratuju na istoku Ukrajine, šokirao je mnoge izjavom da je sukob u Donbasu „unutrašnji sukob, moglo bi se reći građanski rat“ i da nije inspirisan od Rusije i bilo koga. Osim toga, Kolomojski je kazao da je nastavak tog sukoba samo u interesu Amerike koja pruža vojnu pomoć vlastima Ukrajine i drži sankcije protiv Rusije. On ističe da ukrajinske vojnike obučavaju zapadni vojni instruktori.

U intervjuu nedeljniku Novoje vremja Kolomojski tvrdi da se konflikt u Donbasu pripremao dvadesetak godina, a posebno posle 2004. godine, u vreme sukoba predsedničkih kandidata Viktora Juščenka i Viktora Janukoviča koji se pretvorio u „narandžastu revoluciju“. Za vreme predsedničke kampanje Zelenski je više puta govorio da želi da okonča konflikt u Donbasu. Ali, on očigledno još nema kontrolu nad armijom jer je otvaranje vatre u poslednje vreme postalo još intenzivnije.

Pređašnje rukovodstvo Ukrajine je bilo protiv svih koji su smatrali da je u Donbasu „unutrašnji sukob“. U januaru 2018. Ukrajina je donela zakon u kom se kaže da je Rusija agresor u Donbasu i da je okupirala deo teritorije Ukrajine. Porošenko je zato i odbijao direktne pregovore sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti. U intervjuu koji je dao pred odlazak u Italiju, Putin je rekao da je moguć njegov susret sa Zelenskim ako on počne da ispunjava Minske mirovne dogovore.

Jedan broj politikologa u Kijevu smatra da je ova iznenadna kritika američke politike u Ukrajini od strane Kolomojskog rezultat njegove ljutnje prema Vašingtonu koji je poručio Zelenskom da taj oligarh, koji ima i državljanstvo Izraela, ne može biti na bilo kakvoj funkciji u Ukrajini. Navodno, glavni cilj Kolomojskog je da vrati imovinu koju mu je oteo i nacionalizovao Porošenko.

Pitanje je kakav će stav zauzeti Zelenski, kojeg je pre izbora Porošenko nazivao marionetom Kolomojskog. Pre ili kasnije predsednik Ukrajine će morati da pregovara sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti jer silom nije realno vratiti te teritorije. A što se tiče Krima, u Moskvi ponavljaju da je to pitanje zauvek rešeno.

OTET VAŽAN SVEDOK
Ukrajinski specijalci su oteli i prebacili u Kijev Vladimira Cemaha, bivšeg načelnika PVO Slavenske brigade Donjecke narodne republike. On je živeo u gradu Snežni koji se nalazi u blizini mesta gde je oboren malezijski „boing“. List Ukrajinske novosti piše da bi Cemah (58) mogao biti važan svedok oko rušenja civilnog malezijskog „boinga“ koji je oboren 17. jula 2014. kada je poginulo 298 ljudi.

 

Autor B. Vlahović

 

Izvor Večernje novosti, 06. jul 2019

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u