Tači ne dolazi u Sarajevo zbog „ponižavajućeg“ poziva Dodika

Tačiju smeta to što Dodik Kosovo nije prepoznao kao nezavisnu državu, već kao „nedefinisani subjekt s fusnotom“

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je na društvenim mrežama da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se 8. i 9. jula održava u Bosni i Hercegovini. Dodao je da u Sarajevo ne dolazi zbog ponižavajućeg poziva predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Tači je napisao da je uprkos „volji i spremnosti“ da učestvuje na Samitu, odlučio da ne dođe u Sarajevo zbog, kako je naveo, „ponižavajućeg poziv sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH“.

„Priština je uvek bila spremna za dobrosusedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje. Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahteva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama“, rekao je Tači. Dodao je da je ponašanje predstavnika BiH neprihvatljivo i paradoksalno.

„Predstavnici BiH primenjuju sasvim antievropsku praksu koja se ne razlikuje od one u Srbiji. Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi između zemalja Zapadnog Balkana ostaju nedostižan preduslov na putu ka članstvu u EU. Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlanskoj budućnosti, ali ne dozvoljava diskriminaciju od strane bilo koga“, poručio je Tači.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovina Milorad Dodik uputio je zvanični poziv predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da prisustvuje samitu Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Kako se navodi u pozivnici, koja se pojavila u medijima u BiH, izbegnuto je da se spomene Kosovo, ali nije spomenuta ni fusnota da BiH ne priznaje Kosovo.

Iz Dodikovog kabineta je kasnije saopšteno da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao „nedefinisani subjekt s fusnotom“.

 

Izvor Anadolija/N1, 07. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u