Dačić u Sarajevu: Stvaranje Velike Albanije se toleriše, nas bi osudili

„Za njih je sve to dečja igra. Kad Tirana i Priština nešto rade, moji prijatelji i kolege kažu – pusti ih, to nije ozbiljno“, rekao je on

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da se u slučaju sporazuma o saradnji u spoljnoj politici Prištine i Tirane može govoriti o stvaranju „velike Albanije“ i upitao šta bi se dogodilo kada bi Srbija potpisala sličan sporazum sa Republikom Srpskom. Dačić je na pitanje novinara u Sarajevu, gde učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, rekao da bi i Srbija i Republika Srpska mogle postupiti kao Priština i Tirana kada je spoljna politika u pitanju.

„Mogli bismo, što da ne… Za njih je sve to dečja igra. Kad Tirana i Priština nešto rade, moji prijatelji i kolege kažu – pusti ih, to nije ozbiljno. Pacoli kaže da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici ustvari predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju“, rekao je on i upitao šta još treba da se nacrta da bi neko video da je u pitanju stvaranje velike Albanije.

On je upitao i šta bi se desilo kada bi Srbija potpisala takav sporazum sa RS i da li bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH. „Verovatno bi to svi osudili, a za Prištinu kažu – pustite to“, rekao je Dačić. On je istakao da zemlje u regionu možda mogu da prevare neke druge, ali da ne mogu same sebe međusobno, jer znaju sve probleme i da treba da se okrenu jedne drugima i svojim interesima.

Dačić je ponovio i da ne razume razloge za nedolazak prištinske delegacije na skup jer su uslovi njihovog učešća definisani Sporazumom iz 2012, uz zvezdicu i funsnotu, budući da statusno pitanje Kosova i Metohije još nije rešeno.

„Zašto oni to rade prema BiH, što nisu odbili da učestvuju u Sloveniji, što nisu odbili da idu u Albaniju, što su sada otišli u Poljsku. Oni to ne smeju da urade pred nekima iz EU, ali mogu da se ljute na BiH i vrše pritisak da BiH prizna Kosovo“, rekao je Dačić. On je istakao da je Srbija bila veoma konstruktivna prema Prištini, navodeći da ona treba da učestvuje na skupovima, ali na način koji neće prejudicirati statusno pitanje, jer ono nije rešeno.

Dodao je i da Priština mora da se dogovori sa Beogradom o rešenju i da nije realno da se do rešenja dođe bez učešća Beograda. Navodeći da je Priština učestvovala na ranijim skupovima, pod istim uslovima, Dačić je rekao i da sada Priština mora da kaže čime nije zadovoljna. „Problem je u tome što oni nikad neće da poštuju nijedan dogovor koji se postigne, zato se postavlja veliko pitanje da li uopšte i kako učestvovati u nekim dogovorima“, rekao je Dačić.

Dodao je i da je većina zemalja na današnjem skupu izrazila žaljenje što je Priština odsutna i da ih je zemlja domaćin, BiH, pozvala pod uslovima koji su predviđeni procedurom.

„Postupili su na isti način kao što je to uradila i Albanija kada je pozvala Kosovo 2015. godine. Nije im smetalo 2015. u Albaniji, sad im smeta u BiH. Problem je u tome što im to više nije prihvatljivo, ali onda treba to javno da kažu. Ali onda bi to značilo rušenje još jednog sporazuma na koji je Priština stavila svoj potpis“, istakao je Dačić. On je rekao i da je Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi jedna od veoma starih regionalnih organizacija, kojih, kako kaže, ima puno i previše, ali da je korisna.

„Mi svi zajedno ocenjujemo da je prava poplava regionalnih organizacija, ali ova je korisna jer obuhvata sve zemlje tog regiona jugoistočne Evrope“, zaključio je Dačić.

DAČIĆ: REGIONU JE POTREBNA JAČA ULOGA I VEĆI ANGAŽMAN EU
Regionu je potrebna jača uloga i veći angažman EU, inače Evropa neće biti taj tip sna, slobode i demokratije kakvoj smo težili, poručio je danas u Sarajevu šef diplomatije Ivica Dačić, dodavši da je Srbiji i celom regionu mesto u EU.

U Sarajevu je danas počeo sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a Dačić je na sastanku rekao da je Srbija spremna da nastavi da radi sa svim zainteresovanim stranama na unapređenju političke klime i dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti prema saradnji, što je ključni preduslov za stabilnost i prosperitet regiona Jugoistočne Evrope i njegovih građana.

„U tom smislu, nemamo nerealna očekivanja, nama ne treba nikakva nagrada EU, već samo pravedna valorizacija onoga što smo postigli; da bude primećen i uvažen napor koji ulažemo u ovaj proces. Smatramo da je Srbiji, ali i celokupnom regionu, mesto u EU. Bez integrisanog zapadnog Balkana ni evropski prostor nije kompletan. Usudiću se da kažem da nam je potrebna jača uloga i veći angažman EU, inače Evropa neće biti taj tip sna, slobode i demokratije kakvoj smo težili“, smatra Dačić. Konstatovao je da u regionu svi imamo velika očekivanja od EU i pokušavamo da pronađemo svoje mesto u njoj i ponovio da je među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije članstvo u EU.

„Neodvojivo od toga ide i naša posvećenost i predanost regionalnoj saradnji i njenom jačanju, rešavanju otvorenih i još uvek nerešenih regionalnih pitanja. Smatramo da smo dokazali, a nastavićemo i ubuduće da se tako ponašamo, da je Srbija pouzdan i predvidiv partner, koji stabilnost regiona ističe u prvi plan, a kompromis i dogovor kao nešto što nema alternativu“, istakao je Dačić.

Naveo je da Srbija prolazi kroz brojne i sveobuhvatne reforme u gotovo svim segmentima društva i da je u tom smislu naš evropski put dodatno trasirao započeti reformski put i olakšao proces postepenog usklađivanja našeg sistema sa standardima EU.

„Usvajanje i dostizanje tih standarda jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Republike Srbije. Reforma našeg društva, neodvojiva je od procesa evropskih integracija, a napredak u reformama trebalo bi da prati i napredak na putu integracija. Cilj nije i ne može da bude samo puko otvaranje poglavlja, već je cilj dostizanje standarda i njihovo zatvaranje“, ističe Dačić.

Međutim, podseća on, Srbija u odnosu na druge ima još jedno dodatno poglavlje, odnosno obavezu, a to je normalizacija odnosa sa Prištinom.Srbija, kaže, jednako predano i posvećeno pristupa i dijalogu sa Prištinom, ali volja za dijalogom mora biti obostrana, a već prihvaćeni dogovori bezrezervno se moraju poštovati.

Svedoci smo, navodi, da jedna strana uporno odbija da ispuni svoje obaveze, pre svega odredbe Briselskog dogovora, a i grubo krši CEFTA regionalni sporazum, već više od sedam meseci, a na sve to Srbija se uzdržava od uvođenja recipročnih mera, nastojeći da odgovorno postupa prema svima u regionu a i šire u EU i svetu.

Naša budućnost je određena saradnjom i povezivanjem, istakao je ministar. „Duboko smo uvereni i nastavićemo da budemo najveći zagovornik politike da je evropski proces regiona ujedno najbolja garancija za trajnu regionalnu stabilnost i prosperitet“, ukazao je on.

Smisao i najznačajniji motiv za unapređenje međusobne saradnje i bliže povezivanje u regionu jeste ukupan razvoj i modernizacija naših društava, odnosno ekonomski rast i razvoj za dobrobit svih naših građana.U tom kontekstu, Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji je u fokusu aktivnosti RS, uživa našu punu podršku, napomenuo je Dačić.

Dodao je i da je Srbija na vreme prepoznala značaj IV industrijske revolucije i, u tom kontekstu, sprovodi ubrzane ekonomske reforme, čiji rezultati imaju pozitivan efekat,a ono što nam je svima neophodno jeste veća finansijska podrška EU u sprovođenju Agende povezivanja.

„Regionu je potrebno da nadoknadi izgubljeno vreme i energiju, te mu je takva vrsta podrške od suštinskog značaja. Infrastrukturni projekti u oblasti saobraćaja, energetike ili informacionih tehnologija mogu samo da pomognu da se zaustavi negativan trend odlaska mladih iz regiona, jer su upravo oni generator razvoja“, poručio je Dačić.

Njihova mobilnost i povezivanje sa jedne, ali i otvorenost i neopterećenost predrasudama sa druge strane, ključni su za dalji ekonomski napredak svakog od nas, kao i regiona u celini, uveren je on.

DAČIĆ: SPORAZUM NA SNAZI, ZVEZDICA SE NIJE “ISTOPILA“
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ne razume razloge za nedolazak prištinske delegacije na skup o saradnji u Jugoistočnoj Evropi u Sarajevu, jer su uslovi njihovog učešća definisani Sporazumom iz 2012, uz zvezdicu i funsnotu, jer statusno pitanje Kosova i Metohije još nije rešeno.

Dačić učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, na kojem nema predstavnika tzv. Kosova zbog, toga što, kako su rekli, poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Srpski ministar je na sastanku postavio pitanje da li su pozivi poslati u skladu sa procedurom i u skladu sa dogovorom iz Bukurešta i da li su poslati od Regionalnog saveta za saradnju. „Nema razloga da ne učestvuju, osim ako BiH nije postupila drugačije od onoga što je do sada bila praksa u proceduri, a ne verujem da su menjali nešto u odnosu na ono što se dešavalo prethodnih godina“, rekao je Dačić.

Kaže i da Srbija nije protiv toga da tzv. Kosovo učestvuje.“Ali, treba da bude jasno da to pitanje ostaje kao statusno nerešeno pitanje i da je čak EU pronašla sistem, terali su da dođe do rešenja kako da Kosovo učestvuje i pronašli su ga. Ako taj način sada ne funkcioniše onda treba se vidi pod kojim uslovima će to da funkcioniše u nekom narednom periodu“, dodao je on.

On je podsetio da je način kako tzv. Kosovo učestvuje u regionalnim inicijativama definisan Briselskim sporazumom. „U okviru ove inicijative odluke se donose uz saglasnost svih i Srbija se na ministarskom sastanku u Bukureštu 2014. saglasila da Kosovo učestvuje u ovoj organizaciji. Regulisan je spisak organizacija u kojima će Kosovo učestvovati sa tačno određenim načinom predstavljanja. Ako se sećate – to je zvezdica i fusnota“, rekao je Dačić.

U čemu je onda problem, upitao je on.“Kada je doneta odluka o regionalnom predstavljanju tadašnja predsednica Jahjaga je rekla: “U redu zvezdica, ali zvezdica će da se istopi“. To je razlog. Neko smatra da se zvezdica istopila“, kaže Dačić. On, međutim, ističe da novi dogovor nije postignut. „Ili ga imamo ili ga nemamo“, kaže Dačić i napominje da ovo nije prvi put da se Priština ovako ponaša.

Dodao je da je dogovoreno i da se ne pominju države nego učesnice da bi se izašlo u susret, da Kosovo može da učestvuje, a da Srbija pri tome ne pređe liniju imajući u vidu da je to i dalje nerešen problem. Kako je naveo, ni ispred njega ne piše Ivica Dačić, nego Beograd, nema zastava u prostorijama gde održavaju sastanci, te mu stoga nije jasno zašto Priština ne učestvuje na današnjem skupu. Podsetio je i da je postignut dogovor da, posle BiH, Kosovo predsedava ovom inicijativom.

„Ako oni neće da predsedavaju pod uslovima pod kojima su ušli u inicijativu kako neko može da očekuje da mi učestvujemo sledeće godine na tom sastanku? Ovde se postavlja samo pitanje – da li dogovore koje postižemo, postižemo samo radi reda, a sutra ćemo da se pravimo ludi da to nismo ni dogovorili ili da bismo stabilizovali situaciju i omogućili da ovo funkcioniše?“, upitao je ministar.

Ovo je više pitanje demonstracije odnosa prema BiH, koja ne priznaje Kosovo i njihove pasoše, smatra on i dodaje da ovo što se danas desilo ovde predstavlja još jednu potvrdu da što pre treba naći rešenje pitanja Kosova i Metohije, jer stvari neće moći da funkcionišu bez problema.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 08. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u