Erdogan uoči posete BiH: Turska nema luksuz da izdaleka posmatra dešavanja na Balkanu

Erdogan danas stiže u dvodnevnu posetu BiH u okviru koje će prisustvovati sutrašnjem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan uoči današnje dvodnevne posete BiH izjavio je da Turska nema taj luksuz da izdaleka posmatra dešavanja na području Balkana. Erdogan je danas na aerodromu u Istanbulu poručio da su mir i stabilnost Balkana veoma značajni za njegovu zemlju.

„Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema taj luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području”, rekao je Erdogan.

Erdogan danas stiže u dvodnevnu posetu BiH u okviru koje će prisustvovati sutrašnjem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsedava Bosna i Hercegovina. Očekuje se i da će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s delegacijom turske vojne misije koji deluje u sastavu EUFOR-a u BiH. Erdogan će posetiti i groblje palih boraca na Kovačima i grob prvog predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, koji je bio njegov veoma blizak prijatelj.

Erdogan će tokom dana sastati i sa članovima Predsedništva BiH. Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, a učestvovaće i na svečanoj večeri u zgradi Predsedništva BiH. Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posete, turski predsednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu „Termag” na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao da se sastane sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, javila je Anadolija, preneo Tanjug.

 

Izvor Politika, 08. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u