Han: Ko negira Srebrenicu za njega nema mesta u EU

„U EU nema mesta za one koji glorifikuju osuđene ratne zločince“, rekao je on

Evropska komisija upozorila je sve izabrane zvaničnike u BiH da ne smeju da negiraju genocid u Srebrenici i sve druge presude međunarodnih sudova. Komesar za proširenje Johanes Han, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, istakao je da „konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžiću zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u recentnoj evropskoj istoriji“, prenosi Avaz.

„Evropska komisija redovno ističe u komunikaciji sa političkim liderima BiH da oni moraju da budu primer u poštovanju odluka međunarodnih tribunala. Naglašavamo da oni treba da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava ili dela koja bi mogla pod sumnju da dovedue nezavisnost procesa te da moraju da izbegavaju i osuđuju bilo kakve inicijative koje bi mogle da povećaju tenzije“, naveo je Han.

On je odgovorio na pitanje izaslanika prošlog saziva Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede, koji je upozorio na stalna nastojanja nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince.

„U našoj komunikaciji, ali i dokumentima, jasno je navedeno da u EU nema mesta za one koji koriste retoriku za raspirivanje strasti, a pogotovo za one koji glorifikuju osuđene ratne zločince, na kojoj god strani oni bili. Dalje aktivnosti na produbljivanju pomirenja od ključne su važnosti za proces učvršćivanja mira i stabilnosti u regionu. Sve države moraju da se obavežu i to pokažu rečju i delom da su opredeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo pre nego što uđu u EU“, naveo je Han.

 

Izvor Avaz/B92, 08. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u