Procurile britanske diplomatske depeše iz ambasade u SAD, otvorena istraga

Dokumenta objavljena u nedeljnom izdanju britanskog lista Mejl sadrže vrlo kritične komentare ambasadora Deroka o stanju Trampove vlade

Britanske vlasti saopštile su da će otvoriti istragu o curenju u medijima diplomatskih depeša u kojima je britanski ambasador u SAD između ostalog naveo da je američki predsednik Donald Tramp nesposoban i jedini odgovoran za loše funkcionisanje svoje administracije.

„Zvanična istraga o tom curenju će biti otvorena“, izjavio je sinoć neimenovani portparol britanskog Ministarstva inostranih poslova koji nije osporio verodostojnost tih diplomatskih dopisa.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant se distancirao od depeša britanskog ambasadora Kima Deroka. „Važno je reći da ambasador obavlja svoj posao i da daje iskrene izveštaje i lične stavove o stanju u zemlji u kojoj boravi, a to nisu stavovi britanske vlade niti moji“, rekao je Hant.

„Mi i dalje verujemo da je admistracija Donalda Trampa veoma efikasna i najbolji mogući prijatelj Velike Britanije na međunarodnoj sceni“, rekao je Hant koji je jedan od kandidata za britanskog premijera.

Dokumenta objavljena u nedeljnom izdanju britanskog lista Mejl sadrže vrlo kritične komentare ambasadora Deroka o stanju Trampove vlade, pružajući redak pogled na to kako visoki britanski diplomata vidi vladu britanskog najbližeg saveznika.

„Zaista ne verujemo da će ova administracija postati znatno normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, manje raskidana frakcijama, manje diplomatski nespretna i nesposobna“, napisao je Derok u jednom od niza dokumenata koji su procurili od 2017. godine do danas.

Tramp je komentarisao da Derok „ne služi dobro Veliku Britaniju“ i da nije „veliki obožavalac tog čoveka“. Derok (65) je jedan od najiskusnijih diplomata koji je imenovan za ambasadora u januaru 2016. godine posle Trampove pobede na izborima.

 

Izvor Beta/AFP/N1, 08. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u