Rojters: Saudijska Arabija sa Rusijom diže cenu nafte zbog Trampa

To je „brak iz obostrane koristi“ jer oboje žele veće cene nafte kako bi ojačale svoje finansije, dok bi savez mogao ojačati i poziciju OPEK-a

Kada je Vladimir Putin izjavio prošlog vikenda da će Organizacija država izvoznika nafte (OPEK) produžiti period smanjenja proizvodnje nafte, objavivši tako dogovor pre nego što se grupa uopšte sastala kako bi ga odobrila, taj potez razljutio je neke zemlje članice. Oni su bili obeshrabreni zbog toga što se Rusija, koja nije član OPEK i koja je bila viđena kao neprijatelj na tržištu nafte, odjednom istakla u vodećoj ulozi u oblikovanju politike ove grupe. Ali, uskoro su postali svesni stvarnosti i prihvatili da bi Moskva mogla da pomogne OPEK-u u njegovom cilju da podigne cene nafte u vreme kada se suočava sa opasnostima na drugom frontu: od predsednika SAD Donalda Trampa, piše „Rojters“.

Tramp vrši pritisak bez presedana na OPEK i njegovog de fakto lidera Saudijsku Arabiju, zahtevajući da oni proizvode više sirove nafte kako bi snizili cene goriva – što je za njega ključno domaće pitanje jer traži ponovni izbor sledeće godine. Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh je u početku izrazio ogorčenje zbog najava ruskog predsednika Putina o produženom smanjenju proizvodnje.

– OPEK će umreti s tim procesima – izjavio je on u ponedeljak ujutro, pre nego što su se ministri nafte iz OPEK-a sastali kako bi efektivno odbacili dogovoreni posao i izrazili nezadovoljstvo dominacijom Rusije i Saudijske Arabije u poslovima grupe. Ali do ponedeljka uveče, on je dao svoju podršku dogovoru. – Sastanak je bio dobar za Iran i postigli smo ono što smo želeli – rekao je on.

OPEK i Rusija postali su malo verovatni partneri, stvarajući „OPEK +“ savez kako bi smanjili globalnu ponudu sirove nafte i tako se suprotstavili rastućem izvozu Sjedinjenih Država i slabljenju svetske ekonomije. To je „brak iz obostrane koristi“ jer oboje žele veće cene nafte kako bi ojačale svoje finansije, dok bi savez mogao ojačati i poziciju OPEK-a u odnosu na Trampove zahteve.

– Ne mislim da Rusija donosi konačne odluke. Mislim da je uticaj Rusije dobrodošao – rekao je saudijski ministar energetike Kalid al-Falih na pitanje da li je Putin sada šef OPEK-a. – Rusija je veliki igrač. Ako je najavila nešto u dogovoru s ostatkom OPEK-a, to je dobrodošlo. Radimo zajedno – rekao je Hosein Kazempur Ardebili, iranski predstavnik u OPEK-u.

Irak, koji je preuzeo poziciju Irana kao drugi po veličini proizvođač OPEK-a nakon Saudijske Arabije i uzeo svoj tržišni udeo u Evropi i Aziji, takođe smatra da je rastuća uloga Moskve bila pozitivna. Takvo odobravanje je oštar preokret u odnosima između OPEK-a i Rusije koji su decenijama bili okarakterisani antipatijom i nepoverenjem.

Godine 2001. Rusija se složila da smanji proizvodnju u tandemu s OPEK-om, ali nikada nije ispunila svoje obaveze i umesto toga je povećala proizvodnju. To je ozbiljno narušilo odnose, a drugi pokušaji saradnje bili su neuspešni – sve do nedavnog saveza. Putin je u subotu objavio da se sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom sreo na marginama sastanka G20 u Osaki i dogovorili su se da produže smanjenje proizvodnje.

Gari Ros, izvršni direktor „Black Gold Investors“, rekao je da čak i ako je bilo „nedelikatno“ za Saudijsku Arabiju da Putin najavi dogovor, to pokazalo promenu dinamike naftnog tržišta.

– Tramp ima jedan interes – niske cene nafte. Putin želi veće cene. Putin je od vitalnog značaja za OPEK. I još uvek je u najboljem interesu Rusije da sarađuje sa OPEK-om, jer polovina budžeta dolazi od prihoda od energije – rekao je Ros. Rusiji su potrebne cene od 45-50 dolara za barel da bi uravnotežila svoj budžet i finansije koje su ugrožene sankcijama SAD, nametnutim nakon aneksije Krima. Saudijskoj Arabiji je potrebna još veća cena od 80 dolara. Cena brent sirova nafta je trenutno oko 65 dolara po barelu.

Ali, baš kao što bi ova saradnja mogla da posluži Saudijskoj Arabiji kao podrška protiv Trampa, koji je zahtevao da Rijad poveća snabdevanje naftom ako želi vojnu podršku SAD, ona takođe daje Putinu više od dodatnih prihoda. Dobri odnosi sa Rijadom, američkim saveznikom, jačaju uticaj Moskve na Bliskom istoku, pomažu Putinovoj kampanji u Siriji i možda čak pomažu u popravljanju odnosa sa Vašingtonom, navela su dva izvora iz ruske delegacije u Beču, gde su se sastajali zvaničnici OPEK-a.

Ističći te uloge koje se ukrštaju, ruski ministar energetike Aleksandar Novak takođe služi kao šef nekoliko ruskih vladinih komisija za trgovinu i saradnju sa Saudijskom Arabijom, Iranom, Turskom i Katarom. Promena tona Irana posebno ilustruje konfliktne političke i ekonomske pritiske s kojima se ta zemlja suočava. Pad proizvodnje u Teheranu, zbog sankcija SAD-a koje je ponovo uveo i proširio Tramp, doveo je do smanjenja uloge Irana u organizaciji, kao i jačanja uloge Saudijske Arabije i nečlanice OPEK Rusije.

Ali i sam Iran želi da pomoć od Rusije, jednoj od samo nekoliko zemalja koje su ponudile da pomognu Teheranu da se suprotstavi sankcijama koje guše njegovu trgovinu naftom i uništavaju mu ekonomiju. Dva ruska energetska izvora kažu da se radi na tome da se podstakne iranska ekonomija, ali razgovori su bili spori i teški, bez navođenja detalja o prirodi planova.

 

Izvor Blic, 08. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u