Vučić: Da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili sa Albancima

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rešenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da bi postizanje dogovora sa Albancima bila važna tekovina za budućnost građana. Ipak, ukazuje da se ne može postići dogovor sa nekime ko kaže „morate da nas priznate u okviru ovih granica“. Uvek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, i da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da je Kosovo i Metohija važna teritorija i da je najvažniji onaj deo teritorije na kome žive Srbi – treba da vodimo računa o njima i da se izborimo za opstanak.

„Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska reč ili mesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na KiM, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego pre 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego pre 30 ili 60 godina“, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da ne bi doživeo kao lični poraz ako ne bi bio postignut dogovor sa Albancima tokom njegovog mandata, ali da bi to bila važna tekovina za budućnost Srbije i dobro za građane. Da li je realno je drugo pitanje, napominje predsednik Srbije.

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rešenja. „Ali kako da dođe do rešenja ako neko kaže ‘morate da nas priznate u okviru ovih granica i to je jedino rešenje’? Pre toga pravili su granice na račun Srbije kako su hteli. Na to ni oni ni zapadni deo javnosti nemaju odgovor i kažu: terajte dalje“, rekao je Vučić.

Ističe da je oduvek govorio da je to pitanje za Srbe i Albance. Da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić i dodao da je to kao u slučaju Jugoslavije, nije pitanje samo narodâ koji tu žive. Smatra da stvar treba da uzmemo u svoje ruke, da nastupimo kao blok sa komšijskim zemljama, jer bismo onda postigli neuporedivo bolje rezultate i bili bismo snažniji kao jedinstveno ekonomsko tržište.

„STEJT DEPARTMENTU JE SRBIJA UVEK KRIVAC“
Povodom komentara bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera da ponuda Amerikanaca o razgraničenju neće dugo biti na stolu, Vučić je rekao da nema nikakve ponude. Kaže i da nije isto da li se govori sa saradnicima predsednika SAD Donalda Trampa ili sa zvaničnicima Stejt departmenta.

„Jedno je kada se govori sa Trampovim saradnicima, oni su otvoreniji za različita rešenja, nisu uvek podržavali nezavisno Kosovo, pre svega sekretar Džon Bolton, ali imate i Stejt department, tzv. duboka država, oni se i dalje čvrsto drže pritisaka – uvek je Srbija krivac“, naveo je predsednik. Vučić je rekao i da je zadovoljan što su uspeli da dostave robu za mesec dana na Kosmet.

„Ne možete da snabdete za godinu dana, i teško da će dnevne novine stizati, ali drugu robu smo uspeli da obezbedimo. Ne bih o tome kako, ali rekao sam: Lako je kritikovati i dobacivati, neko mora da se postara za ljude. Lako je slikati prazne rafove, neko mora da se postara i da roba prođe, a ne može da prođe po dvostruko većoj ceni od normalne. Snašli smo se i dosta toga uradili za tri-četiri dana“, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je juče najavio da će u septembru ili oktobru ići na Kosmet kako bi predstavio investicije – od primarnog vodovoda za sever, zdravstvenih centara u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, banje. „Želimo da investicionim ciklusom od 9,5 milijardi dinara promenimo život ljudima. Investiraćemo u srpska naselja u Metohiji, ali i u Kosovsko Pomoravlje. Želimo svuda da vidimo napredak. Možemo to da učinimo jer imamo novca. Sve bi to bile prazne priče da nismo teškim reformama obezbedili uređenost javnih finansija“, rekao je Vučić.

PRIJATELjSKI POLITIČKI ODNOSI SA MICOTAKISOM
Predsednik Nove demokratije Kirjakos Micotakis odneo je pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj. U pitanju je sestrinska partija Srpske napredne stranke, koju Vučić predvodi. „Razgovarao sam sa predsednikom Nove demokratije Micotakisom, imali smo dug i prijateljski razgovor. Čestitao sam mu i poželeo mnogo uspeha“, rekao je Vučić i dodao da se nada podršci Atine u narednom periodu.

Napomenuo je da je i sa Aleksisom Ciprasom imao korektnu saradnju, ali da se nada da će ona sa novim grčkim premijerom biti još bolja. Za razliku od Ciprasa na početku mandata, Vučić je rekao da se uvek zalagao za ozbiljan pristup i teža rešenja, kakva je kasnije prihvatio i Cipras.

Vučić je naveo da se protivio ekonomskoj politici ministra finansija Janisa Varufakisa – „kako ćemo, lako ćemo“, i da je smatrao da najpre treba vratiti dugove i urediti javne finansije, pa tek onda ostalo. To je, kaže, ozbiljan i odgovoran pristup, ali težak jer se ljudima ne sviđa.

Javni dug Grčke je sada na 184 odsto BDP-a, dok je dug Srbije 51 odsto, ukazao je predsednik. Uprkos tome, u Grčkoj se živi bolje jer je njihov BDP neuporedivo veći od srpskog zahvaljujući turizmu, brodogradnji i drugim industrijskim granama.

Njihov privredni rast u prvom kvartalu je bio oko jedan odsto, dok je rast Srbije bio iznad 2,5, a u drugom kvartalu preko tri odsto. „Njihov rast je uvek niži od našeg kada se Srbija normalno ponaša i radi“, naveo je Vučić, koji ističe da će rast ove godine ići preko 3,5 odsto i da je Srbija lider u ovom delu Evrope.

DVE MILIJARDE EVRA ZA MLADE
Predsednik Vučić je najavio i novi investicioni ciklus vredan deset milijardi evra. Rekao je da želi da obezbedi ne samo da budemo zemlja sa najvećim rastom već i sa ubedljivo najvećim rastom. Najavljene investicije ako se ne zadužujemo mogu da se pokriju, kaže, samo rastom od pet odsto. Mora javni dug da bude pod kontrolom, da ne bacamo novac. Kaže da je insistirao da se dve milijarde izdvoje za mlade ljude i mlade bračne parove.

„Najpre od školovanja, da ne razmišljaju da treću i četvrtu godinu negde drugde završavaju, da ulažemo u škole. Nisu dovoljne samo stipendije za mlade talente, treba još stipendija. Želim da razgovaramo sa mladima, da vidimo šta da uradimo da im bude lakše“, rekao je Vučić.

Naveo je i da će se graditi stanovi za mlade bračne parove i to 50.000 stambenih jedinica. Vučić je rekao da su ljudi srećni kada vide auto-puteve, ali da treba da se pravi i kanalizacija, i to ne samo u Beogradu na levoj obali Dunava, već u svim većim gradskim i seoskim sredinama. Pored Kliničkog centra Srbije i Vojvodine, Vučić je istakao radove u Kragujevcu, ali i otvaranje bolnica širom Srbije.

Merkelova nije slučajno pohvalila Srbiju, naveo je predsednik, ističući da je ona u obzir uzela deset parametara. „Mi ćemo za godinu dana imati najveće plate u regionu Zapadnog Balkana, a bili smo blizu najnižih, i Makedonija je bila ispred nas, i BiH i Crna Gora za čak 130 evra. Danas je Crna Gora za 50 evra ispred. Očekuje nas povećanje plata koje će to gotovo da nadomestiti“, zaključio je Vučić.

MAKRON – „ENERGIČAN, MARLjIV ČOVEK“
Za sedam dana u Srbiju dolazi predsednik Francuske Emanuel Makron. Predsednik Vučić ističe da on dolazi na dva dana i to samo u Srbiju, a ne u region, što je velika čast. Biće potpisano više od 20 sporazuma, a dvojica predsednika će razgovarati o političkoj, ekonomskoj saradnji, evropskom putu i Kosmetu.

„Makron je jedan od dvoje najvećih evropskih lidera, kome pripada budućnost i koji će pobediti na još jednim izborima u Francuskoj. Mislim da njegova uloga raste, reč je marljivom, energičnom čoveku, ne uvek lakom za razgovore“, rekao je Vučić.

„JOŠ 10 GODINA BIH MOGAO DA SE BAVIM OVIM POSLOM“
Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić juče je ponovio da će se povući ne kada ga pobede politički protivnici već kada mu se približe. To bi značilo da mogu još deset godina da se bavim ovim poslom, ali to mi ne pada na pamet, naveo je Vučić.

To govori o postignutim rezultatima, rekao je Vučić istakavši da Srbija ekonomski napreduje, da je suverena zemlja koja čuva svoje interese, za razliku od vremena kada su neki drugi bili na vlasti.

Podsetio je da će sledeće godine neko drugi preuzeti SNS. „Čovek mora da zna kada je vreme da dođe do promena“, rekao je Vučić.

 

Izvor RTS, 08. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u