Kako je Zaev prihvatio da kupi autokefalnost za 100.000 evra

Ruski prankeri su izigravajući Porošenka posavetovali Zaeva da Vartolomeju da mito da bi dobio autokefalnost za „Makedonsku crkvu“

Svetski poznati ruski prankeri Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, poznati kao Vovan i Leksus, „izvukli“ su iz američkog premijera u Skoplju, Zorana Zaeva, da je spreman da Carigradskog patrijarha Vartolomeja podmiti sa 100.000 evra da bi nenakonskoj „Makedonskoj pravoslavnoj crkvi“ dao „tomos autokefalnosti“. Kao što je u decembru prošle godine tomosom darovao ukrajinske raskolnike.

Vovan i Leksus su u više razgovora sa Zaevom – koji je progutao i štap i udicu – razgovarali izigravajući donedavnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

„Porošenko“ je uspeo da ubedi Zaeva da je direktni potomak Aleksandra Makedonskog i da ima pravo da sebe naziva „Piterom Makedonskim“. Objasnio je Severomakedoncu da su Ukrajinci „drevni Sumeri“. Zaev je uzvratio da je čitao o tom otkriću ukrajinskih naučnika i naglasio da „istorija može objediniti“ njegove podanike i današnje Ukrajince.

„Porošenko“ je posavetovao Zaevu da Vartolomeju da mito da bi dobio autokefalnost za „Makedonsku crkvu“. Posebno je naglasio da mu je Vartolomej rekao da će „dati popust“ ako mu „dovede prijatelja“ (Zaeva). Potom je skopskom „amerikancu“ objasnio kako je on kod Vartolomeja odradio posao: „Patrijarhu Vartolomeju dao sam lični prilog. Suma koju sam Vama pomenuo bila bi – sa popustom. A ja sam platio više – 150.000 evra“.

„Porošenko“ je predočio Zaevu da Makedonija ima „odličnu šansu“ koju ne treba da propusti. Čak je ukazao: Vartolomej se saglasio, možete krenuti sa procesom dobijanja autokefalnosti. Vovan i Leksus tvrde da je Zaev pristao da plati za autokefalnost „Makedonske pravoslavne crkve“. I to – u gotovini. Navodno je rekao: „To je veoma dobro. Neće biti problema“. Ruski prankeri su Zaeva od avgusta 2018-te `navukli` nekoliko puta.

Tada su u razgovor ubacili i nekoliko rečenica Jensa Stoltenberga, izgovorenih u različito vreme, a Zaevu su rekli da je generalni sekretar NATO „tu, pored“ i da mu prepuštaju slušalicu da Severomakedonca pozdravi. Tada je „Porošenko“ sa Zaevom razgovarao i o Kosovu, a uoči ukrajinskih predsedničkih izbora o Rusiji i – Vladimiru Zelenskom. Minulog aprila su Vovan i Leksus kao „Porošenko“ driblali Ramuša Haradinaja. Čak su uspeli da ga ubede da će novi predsednik Ukrajine biti Vovan Leksusov…

 

Izvor Fakti, 09. jul 2019.

ZAEV PRIZNAO DA JE NASEO, ALI SE PRAVDA
Makedonski premijer Zoran Zaev priznao je da je naseo nakon objavljivanja snimka njegovog razgovora sa ruskim prevarantima.

Makedonski premijer Zoran Zaev priznao je, u prvoj izjavi medijima nakon objavljivanja audio snimka njegovog razgovora sa ruskim prevarantima koji su mu se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, da je naseo, ali se pravda da nije jedini i da je „žrtva“ svoje otvorenosti i dostupnosti svima.

„Isti prevaranti su uspeli ovo da urade sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a prevarili su i bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, gensek-a NATO Jensa Stoltenberga, takođe i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana“, rekao je Zaev medijima i našalio se da je makar „u dobrom društvu“.

On, međutim, odbacuje navode medija da je istupao na štetu državnih i nacionalnih interesa. Zaev navodi da su u jednom delu ovih razgovora izvršene ozbiljne intervencije, posle kojih se mogu izvući netačni zaključci.

„Pogotovo oko dela koji se tiče nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC). Tamo sam jedino govorio o mom opredeljenju da MPC dobije autokefalnost, za šta se zalažem i u zemlji, i u inostranstvu“, naveo je Zaev, povodom dela razgovora u kojem mu sagovornici nude autekefalnost u zamenu za 100.000 evra „s popustom“. On dodaje da ostali delovi razgovora samo potvrđuju već više puta izrečene stavove koji su, prema njegovom mišljenju, u interesu Severne Makedonije i strateških opredeljenja njegove zemlje.

Što se tiče dela audio snimka u kojem se govori o navodnoj pomoći koju tadašnjem predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu pruža ruski lider Vladimir Putin, Zaev kaže da je rekao „da ne postoje dokazi da je Ivanov povezan sa Turskom i Rusijom“, te da je samo dodao da Ivanov, kada je reč o bliskosti sa tim zemljama, ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav.

 

Izvor B92, 09. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u