Tramp odbio dalju saradnju sa britanskim ambasadorom, London stao iza svog diplomate

„Ne poznajem ambasadora, ali o njemu ne misle dobro u SAD niti im se on sviđa. Nećemo više da imamo posla sa njim“, naveo je Tramp

Britanska vlada je izrazila punu podršku svom ambasadoru u SAD Kimu Deroku nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da više „neće imati posla“ sa njim.

„Ne poznajem ambasadora, ali o njemu ne misle dobro u SAD niti im se on sviđa. Nećemo više da imamo posla sa njim“, naveo je Tramp u ponedeljak na Tviteru, prenosi Rojters. Tramp je kritikovao i britansku premijerku Terezu Mej, navodeći da je dobra vest za Veliku Britaniju što će uskoro imati novog premijera.

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD rekao da je administracija predsednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati.

Dokumenta koja je nedavno objavio Mejl on Sandej sadrže veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju redak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

„Ne verujemo baš da če ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna“, napisao je Derok u jednom od nizu procurelih dokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

Portparol britanske vlade je rekao da je curenje tih dokumenata za žaljenje i da to ne odslikava bliskost odnosa dve zemlje, ali da ambasador treba da ima mogućnost da iznese slobodnu i iskrenu procenu politike u zemlji u kojoj se nalazi, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Izvor Tanjug/RTS, 09. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u