EU uslovljava Srbiju: Beograd da prizna „genocid“ u Srebrenici

Johanes Han je u ponedeljak već upozorio da „nema mesta u EU za one koji negiraju genocid“. Ovakve poruke postaju sve glasnije u Briselu

Sve jača struja u Briselu koja predlaže novi uslov za pristupanje EU – priznavanje genocida u Srebrenici, pišu Večernje novosti. Ovi zahtevi sve su glasniji u pojedinim krugovima u Briselu, iako je zvanična Srbija tokom poslednje decenije i pravno, i politički i moralno učinila sve da osudi i ovaj i sve druge ratne zločine.

Novosti podsećaju da je Skupština Srbije donela u marta 2010. rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, dok se bivši predsednik Boris Tadić javno izvinio za „jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslovenskih građanskih ratova devedesetih“, a 11. jula 2015. tadašnji premijer Aleksandar Vučić umalo nije linčovan na komemoraciji u Potočarima.

Ipak, evropski komesar za proširenje Johanes Han u ponedeljak je upozorio da „nema mesta u EU za one koji negiraju genocid i sve druge presude međunarodnih sudova“. Zahtev da Srbija prizna genocid u Potočarima ugrađen je i u poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, a očigledno je da je ova tema pogodna za politiku „pokretnih meta“.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da odnos zvanične Srbije prema onome što se dešavalo u Srebrenici nije sporan i da ovo pitanje ne bi trebalo da bude iskorišćeno kao još jedna kočnica na našem putu ka EU. „Ovde nema ni ćutanja ni negiranja sudski utvrđenih činjenica o Potočarima. Niko od naših zvaničnika ne negira da se zločin dogodio“, kazala je ona.

 

Izvor Sputnjik, 10. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u