Komšić: Vlast u Srbiji slavi „genocid“ u Srebrenici i nada se da će moći da ga ponovi

Komšić kaže da se u „manjem bosanskohercegovačkom entitetu” bez ijedne reči negodovanja prešlo u fazu otvorenog veličanja genocida

Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, optužio je Srbiju i Republiku Srpsku za navodno veličanje genocida u Srebrenici. Pored toga optužio je vlasti u Srbij da nisu odustale od „pogromačkog projekta SANU“ i da se, kako nisu kažnjene za Srebrenicu, „nadaju se da će moći ponovo da urade isto“.

“Nismo videli da su se vlasti Srbije pobunile protiv toga, štaviše dali su prećutnu podršku. Otprilike je to taj odnos. Svaki put kada treba veličati genocid, vlasti Srbije su spremne da to prećutno, a nekad i direktno podrže”, rekao je Komšić u intervjuu za list Danas, uoči sutrašnje komemoracije povodom 24 godine od zločinau Srebrenici.

Komšić dalje tvrdi da se u „manjem bosanskohercegovačkom entitetu” bez ijedne reči negodovanja prešlo se iz faze negiranja u fazu otvorenog veličanja genocida, dodeljena su od Narodne skupštine RS ordenja kreatorima i izvršiteljima genocida, javni objekti dobijaju imena po istima“.

Na pitanje Danasa kako vidi odnos srpskih vlasti prema „srebreničkom genocidu“, Komšić odgovara da o tome “dovoljno govori i činjenica da ministar spoljnih poslova Srbije po medijima u Srbiji, i gde god stigne u svetu, iznosi monstruozne laži o tome kako u prijedorskim logorima nije bilo mučenja”. Za njega je, kaže, takva politika „uistinu jedna civilizacijska močvara”.

“Znaju gospoda ministar i predsednik Srbije da to što govore nije istina, ali upravo zato što to nije istina, to i govore”, tvrdi Komšić i dodaje da je razlog za to, što, kako kaže srpske vlasti,”još uvek nisu odustali od pogromaškog projekta Srpske akademije nauka i umetnosti, i zato što taj velikodržavni projekat nije adekvatno kažnjen od civilizovanog sveta“.

“Stoga se nadaju da će nekada ponovo moći da urade isto, jer su poslednji put prošli nekažnjeno”, optužuje dalje Komšić. On dalje na pitanje Danasa zašto je to tako odgovara da su razlozi što ”prestanak veličanja genocida nije nikakav uslov Srbiji za nastavak evropskih integracija”, i zato što, kako tvrdi dalje, i deo političkog spektra u Sarajevu, želi govor o ovome proglasiti deplasiranim. “Zato što će sada mene što ovo govorim, iz Sarajeva optužiti da dižem tenzije, jer im je istina postala smetnja pa veruju da vuk neće pojesti ovcu ako ga ona bude umiljato gledala”, navodi Komšić.

 

Izvor Tanjug/B92, 10. jul 2019.

ČANAK: 11. JUL DA SE PROGLASI DANOM SEĆANjA NA GENOCID
Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je da će njegova stranka nastaviti da insistira da se u Srbiji 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Čanak je najavio da će delegacija Lige Socijaldemokrata Vojvodine i ove godine biti prisutna na komemoraciji u Potočarima pored Srebrenice.

„LSV neće odustati ni od zalaganja da se negiranje genocida tretira kao krivično delo, jer će se u suprotnom nastaviti ne samo sa vređanjem žrtava ratova na jugoslovenskom prostoru, već i sa stvaranjem pretpostavki za ugrožavanje mira i regionalne stabilnosti na Balkanu“, naveo je Čanak u saopštenju.

Ocenio je da je u Srbiji na delu ignorisanje najvećeg masovnog zločina na tlu Evrope posle završetka Drugog svetskog rata, i to i od vlasti i od većine opozicionih stranaka i dodao da takvo ponašanje govori o tome da je suština politike u Srbiji kontinuitet nacionalističkog i velikosrpskog koncepta iz devedesetih godina 20. veka, što najviše šteti Srbiji i njenim građanima.

“Podsećamo i da je Srbija kao država presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine proglašena odgovornom za kršenje Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, zbog toga što što su njeni državni organi za vreme zločinačkog režima Slobodana Miloševića imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da ga spreče. To je za posledicu imalo da je Srbija jedina država na svetu koja je okrivljena za genocid, što je takođe više nego tragična i upozoravajuća činjenica, što najveći deo javnosti gura pod tepih“, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, pre svega zbog toga što je to jedan od najvažnijih prvih koraka na putu ozdravljenja društva od nacionalističkog ludila koje ga temeljno razara već više od 30 godina, a i zbog toga što je to jedan od osnovnih preduslova za pristupanje Evropskoj uniji.

 

Izvor Beta/B92, 10. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u