Procurio dokument: Velika Britanija bi se mogla raspasti na četiri države

Reč je o prvom javno potvrđenom dokumentu koji govori da bi posledica bregzita mogao biti raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Postoji “realan rizik” raspada Ujedinjenog Kraljevstva pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem u slučaju bregzita bez sporazuma, piše Fajnenšel tajms (FT).

Problem je u tome što to nije njihova procena već je reč o dokumentu koji je predstavljen britanskoj vladi. Dejvid Lidington, neformalni zamenik premijerke u ostavci, Tereze Mej, izvestio je o tom istraživanju članove kabineta u samom finišu borbe između Borisa Džonsona i Džeremija Hanta za mesto čelnika Konzervativne stranke i britanskog premijera. FT nije objavio kad je vlada obaveštena o ovim zaključcima, ali je indikativno da je FT dobio uvid u dokument upravo na dan (juče) debate između Džonsona i Hanta. Prvi je zagovornik izlaska iz EU bez dogovora, dok ovaj drugi smatra da bi to bio samo ultimativni potez, piše Euraktiv a prenosi Jutarnji list. Zaključci dokumenta:

ŠKOTSKA
Pokret za nezavisnost predstavlja “važan i urgentan politički izazov” koji bi se mogao povećati ukoliko Škotska nacionalna stranka osigura većinu na izborima za lokalni parlament 2021. godine

VELS
Rastuća podrška lokalnoj stranci Plaid Cymru potvrđuje da “ne možemo biti spokojni kad je reč o odnosu Velsa prema Uniji i nezavisnosti”.

SEVERNA IRSKA
Posebno zabrinjavajuće deluju zahtevi za glasanjem o granici, što bi moglo dovesti do ujedinjenja Irske. Na umerene glasače u Severnoj Irskoj posebno privlačno deluje društvena liberalizacija u Republici Irskoj (ukinut stari zakon o pobačaju, istopolne zajednice, smanjen uticaj Katoličke crkve na društvena pitanja). bregzit bez sporazuma, koji bi tražio da se nužno uvede uprava Londona nad Severnom Irskom, samo bi dodatno zaoštrio situaciju.

ENGLESKA
Poslednja istraživanja pokazuju da su Englezi postali indiferentni prema Uniji. Posebno je zabrinjavajuća situacija među engleskim članovima Konzervativne stranke: 63 posto njih prihvatilo bi nezavisnost Škotske kao cenu za bregzit.

Reč je o prvom javno potvrđenom dokumentu koji govori da bi posledica bregzita mogao biti raspad Ujedinjenog Kraljevstva. Situacija sa Škotskom nije novost: Nikola Stardžon, prva ministarka, više je puta jasno rekla da SNP čeka da se proces bregzita završi, a da će odmah zatim pokrenuti kampanju za novi referendum o nezavisnosti, koji treba da se održi i pre sledećih izbora. Podrška u javnosti za takav korak je oko 65 posto. Laburisti su u više navrata rekli da će, ako budu na vlasti, onemogućiti referendum. Međutim, SNP već traži pravne korake kojima će se tome suprotstaviti. Novost je situacija s Velsom, koji je sve dosad bio smatran čvrstim uporištem zajedništva.

Posebno je osetljiva Severna Irska. Razlozi koji su izneseni pred britansku vladu pokazuju da je situacija ozbiljna: ni Belfast ni Dablin ne žele granicu. Izlazak iz EU bez sporazuma značio bi vraćanje granice. Ideja “glasanja o granici” je vrlo mudar potez koji bi značio prvi korak prema ujedinjenju Ostrva. Ne treba zaboraviti da je i Severna Irska, kao i Škotska, glasala za ostanak u EU i da je 10 posto unionista (protestanata) bilo protiv bregzita.

No, sve to skupa ne zanima previše Borisa Džonsona i njegove sledbenike. Oni jednostavno žele izlazak iz EU bez obzira na posledice. Jer, izgleda da su oni stvarno uvereni da će tada Britaniji biti bolje: uprkos tome što funta pada, a Britanija se raspada.

 

Izvor Politika, 10. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u