Trampov i Klintonov prijatelj uhapšen zbog trgovine maloletnicama

Protiv Džefrija Epstina podignuta je optužnica za trgovinu maloletnicama radi seksualne eksploatacije od 2002. do 2005. godine

Američki milijarder i prijatelj Donalda Trampa i Bila Klintona tokom vikenda je uhapšen u Njujorku zbog trgovine ljudima i primoravanja maloletnica na prostituciju. Iako mu se ovo i ranije stavljalo na teret, dosad je izbegavao suđenje zahvaljujući pogodbi sa tužiocem koji je u međuvremenu postao ministar rada.

Finansijer Džefri Epstin (66) je lišen slobode po povratku s puta u Pariz, javio je Dejli bist. Protiv menadžera investicionog fonda podignuta je optužnica za trgovinu maloletnicama radi seksualne eksploatacije od 2002. do 2005. godine. Mada je sa sličnom optužnicom bio suočen i pre 11 godina, tada je izbegao suđenje i moguću doživotnu kaznu priznavši manji delikt – korišćenje seksualnih usluga maloletnih osoba. Kako podseća AP, Epstin se 2008. nagodio sa tužiocem u Majamiju Aleksanderom Akostom, koji je pre dve godine ušao u Trampovu vladu kao sekretar za rad.

Američki bogataš je osumnjičen za seksualno zlostavljanje maloletnih devojaka u Njujorku i na Floridi. Prema optužnici, devojčice, uglavnom iz siromašnih porodica ili iz inostranstva, pre svega iz istočne Evrope, podvođene su uz obećanje da će dobiti 200 ili 300 dolara ako izmasiraju Epstina, posle čega ih je on seksualno zlostavljao.

O Epstinu kao pedofilu prvi put se pisalo kad su ga roditelji 14-godišnje devojčice optužili da je seksualno zlostavljao njihovu kćerku. Tužioci su kasnije pronašli na desetine žrtava, mada su svedoci navodili da je vrbovano na stotine devojčica, uglavnom između 13 i 16 godina. Priznavši krivicu za seks sa maloletnicama, Epstin je dobio 13 meseci robije, ali je šest dana nedeljno napuštao zatvor na 12 sati da bi išao na posao. U javnosti su se pojavile kritike da se finansijer izvukao zbog bogatstva i veza sa moćnim ljudima poput britanskog princa Endrjua, vlasnika brenda „Viktorijas sikret” Lesa Veksnera i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona. Prema pisanju Majami heralda, nekadašnji šef Bele kuće često se vozio Epstinovim privatnim avionom, dok je njujorški investitor poklanjao novac Klintonovoj fondaciji.

Sadašnji šef vašingtonske administracije negira da su bili prijatelji, ali su u medijima osvanule fotografije na kojima njih dvojica zajedno poziraju na Trampovom imanju Mar-o-lago na Floridi. Podseća se i na njihovo druženje neposredno pre nego što je Tramp izabran za predsednika 2016. Prema sudskim dokumentima, jedna žrtva je tvrdila da je vrbovana da masira Epstina baš dok je radila u Mar-o lagu. Tramp je 2002. izjavio za Njujork magazin da je Epstin „sjajan momak”, kog poznaje 15 godina: „Veoma je zabavan. Kažu da, kao i ja, voli lepe žene, a mnoge od njih su veoma mlade.”

U javnosti je ponovo počelo da se priča o Epstinu kad je Akosta ulazio u vladu 2017. godine. Ministar se branio navodeći da „pod datim okolnostima” nije mogao da postigne bolji dogovor i da je nagodba bila uspešna ako se ima u vidu da je optuženi registrovan kao seksualni prestupnik i da je platio odštetu žrtvama. Ipak, Trampova administracija je u februaru ove godine pokrenula istragu o tome da li je Akosta pravilno postupio u ovom slučaju. Prema oceni medija, mnogi uticajni ljudi verovatno strepe od ovog suđenja jer bi Epstin mogao da otkrije neprijatne detalje i o svojim prijateljima.

 

Autor Jelena Stevanović

 

Izvor Politika, 09. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u