A. Fatić: Država treba da zaštiti Z. Ćirjakovića od zlonamernog progona

Pozivanje tužilaštva da goni ljude zato što su nekoga uvredili zbog političkih razmimoilaženja, ozbiljna je zloupotreba države

U svojoj Istoriji filozofije, pišući o jednom od antičkih hedonističkih filozofa, Hegel, uz niz kritičkih argumenata, napominje: „na kraju, on je bio običan pas“. Rene Dekart, koga mnogi smatraju paradigmom evropskog racionalizma, napisao je o filozofu Blezu Paskalu: „Gospodin Paskal ima suviše vakuuma u svom mozgu“.

Žan Pol Sartr pisao je (javno) Alberu Kamiju rečima: „Kami… mešavina melanholije, prevare i ranjivosti kod tebe uvek je obeshrabrivala ljude da ti kažu pravu istinu. Rezultat je bio taj da si postao žrtva mračne neumerenosti koja prikriva tvoje unutrašnje psihičke tegobe a koju, verujem, nazivaš mediteranskom umerenošću. Neko bi ti ovo pre ili kasnije rekao, pa eto neka to budem ja“.

Seren Kjerkegor, jedan od najuzdržanijih hrišćanskih filozofa, o H.L. Martensenu je izjavio: „Moj oponent je samo lopta sline“. Kamil Palja piše o Naomi Volf: “Da Naomi Volf ne izgleda onako kako izgleda, nikada ne bi dobila nikakvu pažnju za svoje ideje o mitu lepote. Stoga je licemerno od nje da omalovažava mit lepote od koga upravo ona profitira“.

Tomas de Kuinsi piše o Džonu Loku: „U vezi sa Lokovom filozofijom jedan prigovor na koji je nemoguće odgovoriti je sledeći: iako je Lok nosio svoje grlo sa sobom 72 godine u ovom životu, nije se našao niko ko bi se udostojio da to grlo preseče“.

Fridrih Niče piše o Sokratu: „Sokrat je poreklom pripadao najnižem sloju naroda; Sokrat je bio đubre. Zna se, i danas se vidi, koliko je samo bio ružan“. Rene Dekart piše o Žilu Rabervaru: „Sujetan je kao devojka, ima glavu poput patuljka i ponaša se kao budala u italijanskoj farsi koja se hvali i ponaša pobednički čak i nakon što ga lupe po ušima i išamaraju papučom“.

Niče piše o Kantu: „Taj najdeformisaniji degenerik svih vremena“. Šopenhauer piše o Hegelu: „Hegel, koga su postavile političke sile, odozgo, kao intelektualca, kao overenog Velikog Filozofa, bio je u stvari tupav, zao, do povraćanja odvratan, nepismeni šarlatan koji je dostigao vrhunac bestidnosti kada je pisao i distribuisao najluđe mistične budalaštine“.

Biti intelektualac znači biti spreman na izvesnu količinu uvreda koje ćete dobiti, bilo zato što se neko ne slaže sa vašim ideološkim stavovima, prija mu ili ne prija vaš fizički izgled, ili, prosto, iz ličnog animoziteta. To su znali svi navedeni intelektualci.

Hegel, Kjergekor, Niče, Šopehauer i drugi nisu krivično odgovarali za svoje iskaze, niti je njihovim oponentima palo na pamet da prizivaju silu državnog aparata i strah poslodavca zbog uvreda koje su primili. Da je bilo tako, Hegel bi bio u zatvoru, a ne bi bilo Fenomenologije duha. Niče i Dekart nikada ne bi napisali dela koja su, u svoje vreme (a u slučaju Ničea i danas) smatrana uvredom za javni moral.

Šta onda reći o hajci koja se digla na Zorana Ćirjakovića zbog njegovog uvredljivog govora o nekim koleginicama?

Pre svega mislim na krajnje zlonamerno, vrlo maligno, „saopštenje za javnost“ četiri prozvane koleginice, koje u istom potenciraju da je Zoran Ćirjaković „predavač FMK“ (prozivajući tako njegovog poslodavca da ga sankcioniše), pominju da imaju „lekarske nalaze“ kojima će dokumentovati da ih je Ćirjakovićev govor povredio, te pozivaju ni manje ni više nego tužilaštvo da Ćirjakovića sankcioniše.

U mnoge njegove grehove, ove koleginice, pored iskaza sličnih navedenim uvredama koje su jedni drugima upućivali i veliki filozofi, spada i jedan specifičan greh: koleginice kažu da je zli nasilnik Ćirjaković dolazio na tribine na kojima su one učestvovale i „pokušavao da isprovocira njihovu reakciju“. Vidi ti to!!!

Ne samo da se netaktično izražavao poput Hegela ili Ničea, nego se nesrećni Zoran Ćirjaković usudio da dođe na javne događaje i da postavlja pitanja vedetama, i to ni manje ni više nego pitanja koja se redovnim profesorkama i višim naučnim saradnicama nisu dopala, pa im je na um odmah palo tužilaštvo. Da ne govorimo o novinama i političkim strankama.

Ne branim ja jezik Zorana Ćirjakovića, kao što ne branim ni jezik Hegela ili Ničea. Ne mislim ništa loše ni o koleginicama koje su pisale nesrećno saopštenje. Samo mislim da je ideološko delovanje, u svakom iole civilizovanom društvu, ipak ograničeno nekom merom tolerancije.

Onog trenutka kada izgubimo toleranciju prema uvredama izrečenim u žaru ideološke ili političke, pa i filozofske rasprave, klizimo u Gulag: u društvo intelektualne i vrednosne policije, društvo u kome se glava gubi za verbalni delikt, društvo u kome se tužilaštvo zloupotrebljava za hajke na ljude do te mere da i političke stranke, i to opozicione, pozivaju na saslušavanje, malte ne hapšenje intelektualaca, i solidarišu se sa ovakvim saopštenjima.

Država treba da zaštiti Zorana Ćirjakovića, kao što treba da zaštiti i svakog drugog od zlonamernog progona. A ovaj progon je zlonameran. To ne znači da je Ćirjaković u pravu, ili da nije u pravu. To uopšte ne znači da je njegov rečnik prihvatljiv. Ne, to znači da postoji jedno sveto područje slobode izražavanja u kome civilizovana zemlja ne progoni ljude zbog izraženog stava, čak i ako je taj stav uvredljiv.

Oni koji nemaju unutrašnje širine poput gore pomenutih filozofa da shvate da je primiti poneku uvredu, pa i animozitet, deo posla intelektualca, pogotovo onih intelektualaca koji sebe, kao pomenute koleginice, određuju kao „javne intelektualce“ (fraza prema kojoj ovaj autor ima izvesne rezerve), imaju mogućnost da podnesu tužbu za uvredu. Privatnu tužbu. Krivičnu ili parničnu.

Ali pozivanje tužilaštva da goni ljude zato što su nekoga uvredili, pogotovo kada iza toga stoje politička razmimoilaženja, ozbiljna je zloupotreba države, javnosti, pa i samog položaja intelektualca u društvu. To je jedna od najozbiljnijih zloupotreba koju intelektualac može načiniti. Ona je toliko ozbiljna zloupotreba da se zbog nje gubi kredibilitet kada se govori o demokratiji i toleranciji.

 

Autor Aleksandar Fatić

 

Izvor Linkdin, 10. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u