Josip Perković iz nemačkog zatvora prebačen u Remetinac

Po sletanju u Zagreb, Perković ide u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od zatvorskih jedinica

Nekadašnji načelnik u Službi državne bezbednosti SFRJ i kasnije hrvatski obaveštajac Josip Perković, pravosnažno osuđen zbog teškog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, danas je posle nepunih pet i po godina iz zatvora Nemačkoj prebačen u Hrvatsku.

Po sletanju u Zagreb, Perković ide u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od zatvorskih jedinica, prenosi hrvatski N1.

Advokat Ante Nobilo rekao je da će za svog klijenta prvo da dogovori zdravstvene preglede, jer u Nemačkoj nije imao adekvatnu zdravstvenu zaštitu. „Njihov stav je bio da ne treba trošiti na njega jer će ga ionako izručiti Hrvatskoj”, rekao je Nobilo za hrvatski sajt „Dnevnik”.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za učestvovanje u Đurekovićevom ubistvu početkom 2014. izručen Nemačkoj, ali uz uslov da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. maja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog županijskog suda koji je nemačku kaznu doživotnog zatvora preinačio u 30. godišnju kaznu, koju Perković treba da odsluži u hrvatskom zatvoru.

Mustaču, osuđenom zajedno s Perkovićem i koji je i dalje Nemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina zatvora, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 11. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u