Mediji o dolasku Makrona: Na stolu pet tačaka

Odnosi Beograda i Prištine će „svakako biti na dnevnom redu“ razgovora Makrona i predsednika Aleksandra Vučića, navode mediji

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da posetom Srbiji pokaže da je Pariz i dalje „značajan igrač na svetskoj političkoj i bezbednosnoj sceni“, pišu Večernje novosti uoči njegovog dolaska u Beograd, gde će boraviti 15. i 16. jula.

Večernje novosti navode da „nije isključeno da se Francuska ubuduće intenzivnije uključi u rešavanje kosovskog problema“. O tome piše i dnevni list Blic i navodi da Makron u Srbiju „donosi pet poruka“: može li Srbija u EU pre 2028. godine, ima li plan da „pritisne Prištinu“ da povuče takse, kako da se unapredi ekonomska saradnja, a kako saradnja u bezbednosti, i saradnja u kulturi.

Blic podseća da je Makron do sada više puta davao „pesimistične izjave“ o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU. Tokom Makronove posete biće potpisano 20 sporazuma o međudržavnoj saradnji, većinom ekonomskoj, navodi Blic. Očekuje se da će se razgovarati i o bezbednosnom aspektu i biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja. U okviru saradnje u kulturi akcenat će biti na promovisanju Frankofonije, a očekuje se i potpisivanje zajedničke deklarcije o mladima.

List Politika navodi da će francuski predsednik doputovati u Beograd iz Pariza, a ne iz Rusije, kako se ranije tvrdilo, i da saznaje da Makron dolazi bez supruge Brižit. Politika piše da će odnosi Beograda i Prištine „svakako biti na dnevnom redu“ razgovora Makrona i predsednika Aleksandra Vučića. List ukazuje da je dolazak Makrona u Beograd „jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih sastanaka“ koje će Vučić imati ove godine, i podseća da je poslednji francuski predsednik koji je posetio Srbiju bio Žak Širak, 7. decembra 2001. godine. Pošto Makron dolazi s grupom francuskih privrednika, ekonomija će biti „važan deo bilateralnih razgovora“, navodi Politika.

Prema još nezvaničnom planu posete, Politika navodi da će francuski predsednik prvog dana na Aerodromu Nikola Tesla otkriti ploču kojom će biti obeležen proces modernizacije aerodroma kojim po koncesiji upravlja francuska kompanija „Vansi“. Zatim će mu biti priređen zvaničan doček u Palati Srbija, a sledi razgovor s Vučićem. Makron će posetiti Novo groblje, Spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se „očekuje susret s građanima“, piše Politika.

Tokom Makronove dvodnevne posete biće angažovano 4.000 do 5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, piše Blic. Kako list navodi, francuski predsednik dolazi sa oko 100 francuskih „bezbednjaka“. Jedna grupa je već stigla i s pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti priprema plan zaštite.

 

Izvor Beta/N1, 11. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u