Nova kampanja na Filološkom fakultetu, na udaru Tanasković i Lompar

Tanasković se, uz prof. dr Mila Lompara, našao na meti napada anonimne grupe Forum nastavnika i profesora

Filološki fakultet u Beogradu, posle dve godine, dobio je novi saziv Saveta fakulteta, oko koga su već duže vreme izbijale varnice među zaposlenima. Početkom septembra ovaj fakultet bi trebalo da dobije i novi statut, koji će omogućiti legalno raspisivanje izbora za dekana.

Prema rečima aktuelnog prvog čoveka fakulteta prof. dr Ljiljane Marković, s formiranjem ovog važnog kontrolnog tela kasnilo se najviše zbog čestog nedostatka kvoruma za sednice Nastavno-naučnog veća.

Nije poznato da li je nedostatak kvoruma bio samo opravdanje ili i realni razlog zašto nije održana ni sednica na kojoj je trebalo odlučiti da li će Filološki fakultet Senatu Univerziteta za zvanje profesora emeritusa predložiti prof. Darka Tanaskovića ili prof. Predraga Pipera. Pošto nijedan od uglednih profesora nije izabran, to je izazvalo buru i javnosti i protestno istupanje brojnih intelektualaca.

Tanasković se, uz prof. dr Mila Lompara, našao i na meti napada anonimne grupe Forum nastavnika i profesora, koja se tokom burnih izbora za Savet fakulteta, ali i tokom neuspelih pokušaja izbora dekana, oglašavala na društvenim mrežama. Koliko je situacija sve vreme bila zategnuta, najbolje pokazuje neakademski rečnik koji je grupa koristila i zbog kog bi mogla da se nađe na optuženičkoj klupi.

Našeg najpoznatijeg orijentalistu i bivšeg ambasadora prof. Tanaskovića nazvali su „neuspelim nepotistom“ i „neprikosnovenim borcem za prava Srbije pri Malteškom viteškom redu“, kome su „studenti poslednja rupa na svirali“ i koji je „služio mnogim političkim elitama“. Njegovu diplomatsku karijeru uvredljivo su sveli na „brčkanje“ po bazenima i prijeme, izvlačeći kvaziračunicu koliko je to koštalo poreske obveznike. Posebno su „prljave“ optužbe da je prof. Tanasković namerno sakrio ulogu svog dede po majci, Ljudevita Vesaja, u Drugom svetskom ratu, u Hrvatskoj.

Ništa bolje nije prošao ni direktor Zadužbine Miloša Crnjanskog, prof. dr Milo Lompar. Njega je grupa nepoznatih kolega prozvala „višestrukim preletačem“, „nesposobnim rukovodiocem“, „brutalnim ispitivačem“, „narcisoidnim tipom“ i „nepotistom“. Rečnik nije biran, na meti su bili mahom profesori sa nacionalnih katedri, a tokom izbora za dekana koji slede mogu se očekivati novi skandali i još ljući rat.

PLjUŠTE UVREDE
Fakultet se i danas suočava sa aferom u čijem je središtu iznos od 200.000 evra iz budžeta, koji su završili u novčanicima „odabranih“ zapolslenih u ovoj ustanovi. Profesori koji su se bunili zbog dešavanja na fakultetu i postavljali pitanje u čije džepove je otišao višak para koje je uplatilo Ministarstvo prosvete, nisu prošli neoštećeno u kampanji. Neki su prozvani alkoholičarima, drugi „jeftinim demagozima“, a treći „noćnim morama studenata“.

 

Izvor Večernje novosti, 11. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u