Zoran Zaev – lažni razgovori o stvarnoj politici

Sve je počelo u avgustu prošle godine, kada su ruski komičari okrenuli broj telefona Zorana Zaeva. Ovo je bio njihov treći razgovor

Komičar koji se predstavio kao predsednik Ukrajine obećavao je makedonskom premijeru da će mu za 100.000 evra „završiti“ pitanje crkve kod vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Komičar koji se predstavljao kao Stoltenberg nudio je Severnoj Makedoniji ubrzano članstvo u NATO-u. A Zoran Zaev im je, između ostalog, govorio i o Srbiji.

Mada je Zoran Zaev rekao „niko neće politički stradati, ja sam kriv“, u kabinetu premijera u Skoplju verovatno se sada vodi prava istraga – ko nije proveravao brojeve telefona, ko nije proveravao glasove političara, kako se desilo da dvojica ruskih komičara Vovan i Leksus ubede Zaeva da su oni Petro Porošenko i Jens Stoltenberg. Kako se desilo da sa njim pričaju nekoliko puta za devet meseci. Ukupno – 54 snimljena minuta razgovora.

Novinar Politike Aleksandar Apostolovski u šali kaže da ispada da se Zaev više čuo sa njima nego sa svojom ženom.

„Ali tu se krije ta opčinjenost naših liderčića ako je tamo s druge strane mreže neka poznata svetska faca, naročito ako čuju te poznate diplomatske fraze koje im gode ušima, ponašaju se tako. A kao novinaru mi je dragoceno da to čujem, jer verovatno tako izgledaju razgovori sa stvarnim likovima koji nam kroje sudbinu“, kaže Apostolovski.

Novinar Tanjuga Mitko Arnaudov kaže da je Zoran Zaev najavio da neće da podnese ostavku, ali veruje da bi ostavku trebalo da podnesu ljudi iz kabineta premijera.

„Zaev je rekao da je ovo lažna vest, iako nije lažna vest, rekao je da je deo anti-NATO kampanje, iako su komičari to već radili sa mnogim drugima“, kaže Arnaudov.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skoplju, Zaev je rekao i ovo: „Isti prevaranti su uspeli ovo da urade sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je mislio da priča sa novim ukrajinskim predsednikom Zelenskim, prevarili su i bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, uspeli su da dođu i do Eltona Džona. Žrtve su bile gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, a 2016. i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. To znači da sam u dobrom društvu“.

Bilo je lažnih poziva političara u ovom regionu, ali ruski komičari imaju mnogo ozbiljniji pristup. „Zamislite, kada bih ja nazvao Donalda Trampa i rekao – ćao, Donalde, ovde Aleksandar“, kaže Apostolovski.

TRI POZIVA ZA DEVET MESECI
Sve je počelo u avgustu prošle godine, kada su ruski komičari okrenuli broj telefona Zorana Zaeva. Lažni Petro Porošenko, šef države koja želi u NATO, prijateljski razgovara sa premijerom zemlje koja ima isti cilj. Lažni Porošenko govorio je da je Ukrajina spremna da ukine vize za građane Severne Makedonije, razmišljao da u Makedoniji, kao biznismen, otvori fabriku čokolade, nudio savetnike koji bi pomogli Zaevu u borbi sa opozicijom.

A onda je lažni Porošenko prešao na zajedničku istoriju. Rekao je da su Ukrajinci potomci Sumera, da je teritorija Ukrajine bila pod Aleksandrom Makedonskim, da bi promenio i ime svog rodnog grada u Istočna Makedonija. „Možete me zvati Petar Makedonski“, poručuje lažni Porošenko Zoranu Zaevu, na šta makedonski premijer odgovara – „Vrlo dobro“. „Zaev, umesto da se grohotom nasmeje, i već tada posumnja, rekao je: svakako – čitao sam nešto o tome“, kaže Aleksandar Apostolovski.

„Verovatno je tu mogao da posumnja, ali mi vidimo u tim neformalnim razgovorima da ima i dosta šaljivog tona“, kaže novinar Tanjuga Mitko Arnaudov. „Sad je bio slučaj u Poznanju kad je Zaev rekao bugarskom kolegi – mi smo Severna Makedonija, ali i dalje su kod nas velike vrućine, i možda je zato naseo na priču ruskih komičara“, dodaje Arnaudov.

ZAEV O SRBIJI
Razgovori se nastavljaju, lažni Porošenko Zaevu kaže da će se za njega zauzeti kod američkih zvaničnika, i u jednom trenutku nudi mu da ga spoji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Tu ulogu odlično je odigrao njegov prijatelj, drugi komičar.

„Gospodine generalni sekretaru, vi znate da je saradnja sa NATO-om naš glavni cilj i da radimo sve da otvarimo taj cilj“, kaže Zoran Zaev lažnom Stoltenbergu.

Sagovornici strahuju od ruskog uticaja, a Zaev pominje i Srbiju. „Veoma se bojim zbog ovoga što se dešava između Srbije i Kosova. Kao što znate, oni pokušavaju da promene granice i razmene teritorije, i mislim da tu ima ruskog uticaja, jer žele to da iskoriste kao međunarodnu praksu za neke aspiracije koje imaju, na primer u odnosu prema Abhaziji ili Krimu“, kaže Zaev.  Lažni Petro Porošenko zabrinut je jer je „Vučić pod uticajem Rusije i nije toliko nezavisan“.

Zaev: „Da, da, njega kontrolišu Rusija i Putin (Citat na engleskom – He has control from Russia and Putin), ali on takođe nema alternativu osim integracije u EU, i on mora da bude veoma pametan kad je reč o odlukama važnim za budućnost Srbije.“

Lažni Porošenko: „U suprotnom, Boško, znate tog momka iz Dveri, on će preuzeti vlast.“

POPUST ZA AUTOKEFALNU CRKVU
Međutim, najnepovoljniji deo razgovora po Zaeva je onaj o crkvi. Lažni Porošenko se nudi da pomogne kod svog prijatelja, vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji je već dodelio Tomos o autokefaliji ukrajinskoj crkvi. Zaev zahvaljuje, kaže da mu je pomoć nudio i Cipras, koga u više navrata zove Aleksis.

Lažni Porošenko kaže: „Ali morate da znate da je jedan od uslova u mom slučaju bio novac… Ja sam dao donaciju lično patrijarhu Vartolomeju, oko 100.000 evra, mislim da je to takođe jedan od uslova, koji može da vam pomogne.“

Zaev na snimku odgovara: „Da, to je veoma dobro, nema problema, to je normalno.“

Lažni Porošenko: „Zbog birokratskih procedura bolje je da mu date u gotovini.“

Zaev: „Da. U redu, biće donacija u gotovini, naravno, uradićemo to, naravno.“

Međutim, Zoran Zaev je juče na konferenciji za novinare rekao da su u jednom delu telefonskih razgovora izvršene ozbiljne intervencije, posle kojih se mogu izvući netačni zaključci.

„Pogotovo oko dela koji se tiče nekanonske Makedonske pravoslavne crkve. Tamo sam jedino govorio o mom opredeljenju da MPC dobije autokefalnost, za šta se zalažem i u zemlji, i u inostranstvu“, naveo je Zaev.

KADA JE ZAEV SVE SAZNAO?
Prvi čovek NATO-a Jens Stoltenberg u junu je bio u Skoplju, ali nema informacija da li su on i Zaev pričali o telefonskom razgovoru sa lažnim Stoltenbergom. Zaev i Petro Porošenko nisu imali nijedan zvaničan susret.

„Kako su juče objavili makedonski i regionalni mediji, do juče premijer Zaev nije znao da je reč o prevari, već je mislio da je reč o ozbiljnom razgovoru, tako da i dalje nemamo jasnu sliku o tome“, kaže Mitko Arnaudov.

Zaev je lažnom Porošenku preko Vocap aplikacije poslao brojeve telefona američkog zvaničnika Vesa Mičela i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Lažnom ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku slao je i fotografije Angele Merkel. Kada su se poslednji put čuli, lažni Porošenko i pravi Zaev već su se oslovljali sa „prijatelju“.

Bilo je to 20. aprila, dan pred predsedničke izbore u Ukrajini. Lažni Porošenko se žalio da je Volodimir Zelenski Putinova marioneta, dvojica državnika su se složila da je Zelenski populista. A onda su ruski komičari Vovan i Leksus na kraju trijumfovali.

„Ako on sutra pobedi, ko je sledeći, da li će možda sledeći predsednici biti ruski komičari Vovan i Leksus?“ Tu se završava snimak razgovora sa Zoranom Zaevom.

 

Autor Stevan Kostić

 

Izvor RTS, 11. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u