Zaev se izvinjavao Tačiju i pisao Vučiću

Kako je preneto iz kabineta Zaeva, on je povodom nedavnog razgovora sa ruskim komičarima kontaktirao Tačija i Vučića

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je razgovarao sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem i da je razmenio poruke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je preneto Tanjugu iz kabineta Zaeva, on je to izjavio medijima u Skoplju povodom razgovora sa ruskim komičarima, od kojih se jedan predstavio kao ukrajinski predsednik Petar Porošenko. Njemu je makedonski premijer otkrio navodni plan Vučića i Tačija o razmeni teritorija. Kako je Zaev rekao, Tači je od njega tražio objašnjenje povodom te izjave.

„Mi nikada nismo imali detalje pregovaračkog procesa Beograda i Prištine. Zapravo, i Tači i Vučić znaju da mi to ne znamo, jer ne razmenjujemo informacije o tome“, rekao je Zaev.

Ranije je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio da je sinoć razgovarao telefonom sa makedonskim premijerom radi razjašnjenja izjave u vezi sa navodnim dogovorom Tačija i Vučića o razmeni teritorija, koji je Zaev otkrio navodnom predsedniku Ukrajine Petru Porošenku.

Tači je izjavio da je tokom razgovara Zaev rekao da je bio žrtva prevare, a da je izjava koju je dao u vezi sa navodnim dogovorom između kosovskog i srpskog predsednika o razmeni teritorija „bila zasnovana na glasinama, dezinformacijama i podacima koje su objavili Sputnjik i drugi ruski mediji“.

 

Izvor Sputnjik, 11. jul 2019.

ZAEV SE IZVINIO TAČIJU
Makedonski premijer Zoran Zaev izvinio se predsedniku privremenih prištinskih institucija, Hašimu Tačiju, zbog svega što je izgovorio u razgovoru sa ruskim komičarima, od kojih mu se jedan predstavio kao bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

Tači je novinarima u Prištini rekao da je 20-tak minuta telefonom razgovarao sa Zaevom, koji mu je, kako je rekao, objasnio da je bio žrta prevare i da sve što je u razgovoru sa komičarima rekao nije zvanično utemeljeno, već da je govorio na osnovu glasina.

„Rekao mi je da sve što je govorio o podeli Kosova, odnosno da će Kosovo Srbiji dati deset opština, govorio na osnovu glasina, dezinformacija i informacija koje dobio iz medija i tom prilikom se meni lično izvinio”, rekao je Tači, preneo je portal Albeu.

Tači je novinarima kazao da mu je makedonski premijer rekao i da zvaničnih informacija o onome što je rekao u razgovoru sa ruskim komičarima nema, da neki delovi koji se odnose na Kosovo nisu tačni, te da su to „lažne vesti ruskog Sputnjika”, prenosi Tanjug. Tači je tom prilikom otkrio da je i sam bio meta dva ruska komičara pre osam meseci.

 

Izvor Politika, 11. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u