Dodik: Nema ozbiljnog naroda bez mita, Bošnjaci grade srebrenički mit

„Evo sada i Evropa traži zabranu negiranja genocida. Zašto traže? Pa zato što nisu sigurni u tu priču“, rekao je on

Ako se u Srebrenici dogodio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, i ističe da je u pitanju čitava jedna koncepcija s ciljem da bude isfavorizovana priča o stradanju Bošnjaka na tom prostoru, od toga da se govori da je to genocid, a da se potpuno minimiziraju srpske žrtve. U tom izveštaju, podseća, nema nijednog stradalog Srbina.

„Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički jer nema ozbiljnog naroda bez mita. To mogu da razumem. Evo sada i Evropa traži zabranu negiranja genocida. Zašto traže? Pa zato što nisu sigurni u tu priču. Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu da pokriju”, ističe Dodik u intervjuu za Glas Srpske. Ukazuje da, ako je bio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju.

„Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom veku. Strašan zločin se desio od nekih Srba, ali ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđenog dela, nije nikad bio tačan u broju stradalih. I sad nama govore da moramo nešto da priznamo. Eto nećemo”, poručio predsedavajući Predsedništva BiH.

Na pitanje može li priča o zajedničkim ambasadama samoproglašenog Kosova i Albanije da pokrene istovetnu priču kada su u pitanju Srpska i Srbija, Dodik kaže da kada ode u inostranstvo, češće se viđa sa ambasadorima Srbije nego sa ovima iz BiH.

„Evropa smatra, odnosno onaj deo koji priznaje Kosovo, da je ta priča o njihovim ambasadama uredna. Ali, taj rast albanskog nacionalizma biće još veći u narednom vremenu”, kaze Dodik. A na pitanje šta ako Srbija prizna Kosovo, Dodik je odgovorio:

„To je hipotetičko pitanje. Teško je u intervjuima za medije i nama političarima da pričamo o hipotetičkom okviru i nekoliko puta sam bukvalno medijski nastradao zbog te priče, zbog karata, ovog ili onog. U suštini, dakle, kakav god bio stav Srbije, mi ćemo biti uz Srbiju. Drugačije ne možemo”, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 12. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u