Najmoćniji britanski ratni brod, vredan tri milijarde funti, propušta vodu

Kraljevska mornarica opisala je incident, koji se u utorak dogodio, kao „mali problem u vezi s vodom u unutrašnjem sistemu”

Najveći i najmoćniji ratni brod u Britaniji, „Kraljica Elizabeta”, doživeo je na plovidbi problem sa propuštanjem vode, zbog čega je bio primoran da se vrati u luku. Veruje se da je do propuštanja vode došlo jer je pukla cev, što je dovelo do unutrašnje štete.

Kraljevska mornarica opisala je incident, koji se u utorak dogodio, kao „mali problem u vezi s vodom u unutrašnjem sistemu”. Posada je morala da ukloni manju količinu vode sa broda, rekao je portparol Kraljevske mornarice. Ministarstvo je saopštilo da je u toku je istraga.

Nosač aviona „Kraljica Elizabeta“, koji je u decembru 2017. godine zvanično uključen u sastav Kraljevske ratne mornarice, a i tada se suočio sa kvarovima. Tada je nakon dve nedelje plovidbe, počeo da propušta po 200 litara vode svakog dana. Provera je pokazala da je uzrok toga defekt prilikom oblaganja broda. Osim toga, testiranja su otkrila i problem na jednom od propelera. Voda je ispumpana, a istraga o propuštanju vode je u toku. Nosač aviona vredan je 3.1 milijarde funti, navodi Bi-Bi-Si a prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 12. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u