P. Vasiljević: Lažne vesti lažnog premijera o lažnoj državi

Zaev je lažne vesti o lažnoj državi Kosovo, govorio lažnim zvaničnicima, a onda je slagao da je sve te laži pročitao na Sputnjiku

Svašta je Zaev na Sputnjiku mogao da pročita i da nauči, ali nikada nije mogao da pročita vest da su Vučić i Tači dogovorili razmenu teritorije ili podelu Kosova.

Do neprijatnosti je komično gledati i slušati ovih dana makedonskog premijera Zorana Zaeva, s obzirom na količinu besmislica, dečijih lagarija, naivno neuverljivih i mucavih pokušaja da se izvuče iz klopke u koju je upao.

I naravno da bismo ga pustili da se sam lavovski bori da ispliva iz kučina u koje se umrsio, da nije, ismejan pred celokupnom javnošću, zunzajući kao mušica kad pokušava da pronađe prozor da izleti iz klozeta – udario na Sputnjik. Ni manje ni više. U potpunom očaju, zakucao se u nas. I tu se, u očajničkom nagonu da se spase, potpuno ogolio. Osramotio do kraja.

ALI VRATIMO SE NA POČETAK…
Ruski komičari Leksus i Vovan, globalno poznati prankeri koji su nasamarili brojne svetske političare, ovoga puta na telefon su pozvali Zaeva. Predstavili su se kao bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. I Zaev je naseo. Poverovao je da su „na liniji“ visoki zvaničnici i tu počinje – šou program severnomakedonskog državnika.

Pored brojnih farsičnih teza, „promišljanja“ i „saznanja“ koje je izneo u razgovoru sa „Porošenkom“, za nas je najrelevantniji deo koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i pregovore Beograda i Prištine. Duboko zabrinut, Zaev je rekao „Porošenku“ da su se Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovorili o promeni granica, a da je to tempirana bomba koja može da izazove novi rat na Balkanu.

Makedonski premijer je još, tokom „važnog“ telefonskog razgovora izneo ulagivačku tvrdnju da iza celog projekta „razmene teritorije“ stoji Rusija, a da je Angela Merkel u potpunosti protiv te ideje. U praksi, prema Zaevovim „saznanjima“, Srbija bi trebalo da pripadne deset opština sa Severa Kosova (!?), a Kosovo bi dobilo nekoliko opština sa Juga Srbije…

Onako uzgred, makedonski lider je, kao političar sa vezama, dao „Porošenku“ i brojeve telefona Ramuša Haradinaja i pomoćnika američkog državnog sekretara Vesa Mičela… A na preporuku „ukrajinskog državnika“ u telefonskom razgovoru je najavio i da će dati keš vaseljenskom patrijarhu kako bi „makedonska pravoslavna crkva“ dobila autokefalnost. U suštini, izneo je brojne „temeljne strateške smernice“ svoje političko-šibicarske misije. I to ne jednom, Zaev se sa novim „prijateljima“ čuo više puta, pa je čak i on njih zvao da im nešto novo dojavi…

ONDA JE PUKLA BRUKA
Ove nedelje obelodanjeno je, kao i uvek kad se ruski prankeri poigraju sa nekim državnikom, da Zaev nije preneo vizionarske tvrdnje Porošenku i Stoltenbergu nego spadalima Leksusu i Vovanu. Stenogrami „poverljivih“ razgovora izašli su u javnost i Zaev je pao. A onda je počeo da se „vadi“.

Krenuo je makedonski premijer da se izvinjava svima redom. Prvo svojim biračima, da mu se slučajno ne okruni podrška zbog blamaže, a onda Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, koje je tužakao kod „Porošenka“ i „Stoltenberga“.

I, u kulminaciji tragikomičnog pravdanja, koje je na momente podsećalo na čaplinovsku burlesku, Zaev Makedonski je u potpunom odsustvu bilo kakvog razumnog obrazloženja cele situacije potegao – Sputnjik. Stara, proverena matrica. Izvinjavajući se Tačiju, Zaev je „priznao“ da njegova prijava lažnom Porošenku o tajnom planu Beograda i Prištine za razmenu teritorija nije zvanična informacija, već da je zasnovana na „glasinama, dezinformacijama i podacima koji su objavili Sputnjik i drugi ruski mediji“.

Žestoko izblamiran na otvorenoj sceni, Zaev je u paničnoj samoodbrani brzopleto istresao jedino što je mogao, a što miluje uši NATO poslodavaca. Posegao je za lažima i uperio prst na Sputnjik, a tako i na Rusiju.

LAŽNE VESTI O LAŽNOJ DRŽAVI
Svašta je Zaev na Sputnjiku mogao da pročita i da nauči, ali nikada nije mogao da pročita vest da su Vučić i Tači dogovorili razmenu teritorije ili podelu Kosova. Nije to mogao da pročita iz prostog razloga jer to Sputnjik nikada nije objavio i to je vrlo lako dokazati.

Mogao je Zaev detaljno na Sputnjiku da pročita kako su građani Makedonije na referendumu odbili da podrže promenu imena države da bi ušli u NATO i kako je volja naroda potom brutalno zgažena promenom imena i nasilnim članstvom u Alijansi.

Ali nikada nije mogao da pročita na Sputnjiku da je Srbija spremna da nepostojećoj državi Kosovo pokloni svoje opštine na jugu zemlje da bi dobila svoje opštine sa severa Kosova.

Mogao je Zaev na Sputnjiku da pročita i kako je Brisel ponizio Skoplje, pa ni posle promene imena države u Severnu Makedoniju nije dao odobrenje za početak pregovora za članstvo EU.

Ali nikada Zaev na Sputnjiku nije mogao da pročita da će Srbija dobiti deset opština sa severa Kosova pošto na severu Kosova postoje samo četiri opštine – Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

DA LI JE OVO PRAVI PREMIJER
Sada, znači, svi treba da poveruju Zaevu, koji ne veruje ruskim medijima, da je upravo na osnovu, kako sam kaže, „lažne vesti Sputnjika“ čvrsto verovao da postoji tajni plan Vučića i Tačija i šapnuo ga na telefonom liderima saveznicima. Teško je, ali bar da pokušamo na kraju da shvatimo susednog državnika:

Zaev je lažne vesti o lažnoj državi Kosovo, govorio lažnim zvaničnicima, a onda je slagao da je sve te laži pročitao na Sputnjiku. Mislimo da bi Zaev trebalo da proveri da mu neko nije podmetnuo i neki „lažni Sputnjik“, pošto na ovom našem Sputnjiku nikada nije objavljeno ovo što on citira. A mi počinjemo da sumnjamo da sve ovo uopšte može da se dešava nekom pravom premijeru bilo koje države.

 

Autor Predrag Vasiljević

 

Izvor Sputnjik, 12. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u