Peking najavio uvođenje sankcija američkim kompanijama koje naoružavaju Tajvan

„Pozivamo SAD da u punoj meri budu svesne ozbiljnosti tajvanskog pitanja i ne pokušavaju da jednu grešku `zatrpavaju` novom“, rekao je Ji

Zvanični Vašington ima svoje omiljene `sportove`, ali neki više nisu samo njegovi. Vlada Kine namerava da uvede sankcije protiv američkih kompanija koje su uključene u prodaju oružja Tajvanu. Ovo nisu nagađanja. Ovo je saopštio portparol kineske diplomatije Gen Šuan. Naglasio je da će Peking poći na taj korak radi zaštite nacionalnih interesa:

„SAD isporukama oružja Tajvanu ozbiljno krše osnovne međunarodne norme i ugrožavaju međunarodne odnose. Povrh svega, i ozbiljno krše princip `jedne Kine` i suverenitet i nacionalnu bezbednost narodne Republike Kine“.

U Vašingtonu je prošle nedelje objavljeno da će Tajvanu biti prodato i isporučeno 108 tenkova M1A2 Abrams i 250 prenosnih zenitno-raketnih sistema Stinger. U vrednosti 2,2 milijarde dolara. Tajvan traži i 1240 protivtenkovskih raketnih sistema BGM-71 TOW i 409 sistema Javelin, 300 teških mitraljeza… Od ranije traži i 66 lovaca F-16.

Povodom ovoga je ministar spoljnih poslova Kine – Vang Ji – poručio Sjedinjenim Državama da se ne igraju vatrom i upozorio ih da je „tajvansko pitanje“ isključivo unutrašnja stvar Kine. Posebno je naglasio da ona „neće trpeti nikakvo stranno mešanje povodom Tajvana“.

Kineski ministar je još dodao: „Pozivamo SAD da u punoj meri budu svesne ozbiljnosti tajvanskog pitanja i ne pokušavaju da jednu grešku `zatrpavaju` novom. Vašington neka ne potcenjuje tvrdu rešenost vlade Kine da štiti državni suverenitet i teritorijalnu celovitost Republike“.

 

Izvor Fakti, 12. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u