Francuski mediji: Da li je Makron prosrpski nastrojen?

„Sa tačke gledišta susednih zemalja, problem nije u tome što je Makron posetio Srbiju, već što je jedino Srbiju posetio“, navode mediji

Odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da poseti samo Srbiju, a ne i susedne zemlje, najviše je pogodila Albance, iako se oni suzdržavaju da to javno kažu, ocenjuje francuski dnevni list Opinion.

„Sa tačke gledišta susednih zemalja, problem nije u tome što je Makron posetio Srbiju, već što je jedino Srbiju posetio. To je nešto slično kao kada bi neki francuski državnik išao u Izrael, a da pritom ne poseti Palestince“, kaže diplomatski izvor francuskog lista.

Pariski dnevnik navodi da je odluka Makrona da poseti jedino Srbiju pokrenula pitanja o tome da li je Francuska izneverila Albance, bilo da su oni na Kosovu, u Albaniji ili Severnoj Makedoniji. List dodaje da se pominje i izvesna prosrpska naklonjenost Francuske, iako se čini da se zvanični Pariz u izrazitoj meri povukao iz bitnih regionalnih pitanja.

„Tačno je da je na Jelisejskim poljima, kada je reč o odnosima Francuske i Srbije, da ispravi veliku protokolarnu glupost učinjenu tokom ceremonija 11. novembra 2018“, dodaje Opinion, pozivajući se na diplomatske izvore.

Tada je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom zvanične ceremonije proslave kraja Prvog svetskog rata u Parizu po protokolu dodeljeno da sedi u pozadini, a ne u prvom redu zajedno sa ostalim predsednicima, među kojima je bio i kosovski predsednik Hašim Tači.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u