N. Babić: Al Kaida je objavila rat Indiji, da li su razlog S-400 i sankcije na američku robu?

Stvarni cilj objave rata Indiji je osmišljen upravo od strane onih protiv kojih Ajman el Zavahri tvrdi da se bori

Prije nego prijeđemo na temu, podsjetimo da je Indija nedavno nametnula recipročne carine na robu iz Sjedinjenih Država u iznosu kolika je šteta od američkih carina Nju Delhiju na čelik i aluminijum. Indija je na samitu G20 bila organizator trilateralnog susreta s Kinom i Rusijom i vrlo aktivni učesnik sastanka na marginama skupine BRIKS.

Osim toga, Nju Delhi će kupiti ruske sisteme S-400, ali i modernizovane avione MiG-29 i eskadrilu 18 novih ruskih borbenih aviona Suhoj Su-30MKI. Indija je jasno rekla i da će nastaviti kupovati iransku naftu, uprkos jednostranim američkim sankcijama. U međuvremenu su SAD skinule Indiju s popisa povlašćenih trgovinskih partnera. Sve navedeno, a to nije sve u odnosima navodnih saveznika, kako SAD nazivaju Indiju, znak je ne tako idiličnih odnosa između Nju Delhija i Vašingtona.

AL KAIDA IMA NOVI CILj: INDIJU
Nakon ovih vijesti se iznenada oglasila i Al Kaida. U spotu kojeg je nedavno objavio As-Sahab, audio-video produkcijska kompanija povezana s Al Kaidom, njen vođa Ajman el Zavahri objavljuje novu ofanzivu na indijskom potkontinentu koja će ciljati na Kašmir, istorijski spornu regiju između Indije i Pakistana gdje je u regiji koja je rizikovala otvoreni rat nedavno došlo do kratke vojne eskalacije između dviju nuklearnih sila.

U videu el Zavahri poziva teroriste Al Kaide na „džihad“, tvrdeći “kako misli da bi se mudžahedini u Kašmiru, barem u ovoj fazi, trebali usredsrediti na nanošenje nemilosrdnih napada na indijsku vojsku i vladu kako bi krvarila indijska ekonomija i Indija trpjela gubitke u opremi i ljudstvu“.

AL KAIDA NA INDIJSKOM POTKONTINENTU
Prisutnost Al Kaide u Indiji i na cijelom području indijskog potkontinenta formalno počinje u septembru 2014. godine. Ta grupa, sa sjedištem u Pakistanu, ubija brigadnog generala Fazala Zahora, oficira u pakistanskoj vojsci, ubivši ukupno tri osobe, a devet je bilo ranjenih. U posljednjih pet godina dogodilo se još pet napada, a takođe se vjeruje da Al Kaida stoji iza krvavog uskršnjeg napada u Šri Lanki koji je odnio oko 250 života. U poređenju s brojem napada takozvane „Islamske države“, prijetnja Ajmana el Zavahrija se čini mnogo manje efikasna, ali zbog toga ne manje zabrinjavajuća.

Na čelu organizacije je šeik Asim Umar. Smatra se da je indijskog porijekla, a prije nego što je preuzeo komandu nad Al Kaidom u Indiji i Pakistanu bio je zapovjednik pakistanskih talibana u Avganistanu i zapovjednik Al Kaideu Pakistanu. Portparol terorističke organizacije je Usama Mahmud, pakistanskog porijekla, nekada član Harkat-ul-Mudžahida, pakistanske fundamentalističke islamske grupe koja je osnovana 1985. kako bi se suprotstavila sovjetskoj invaziji na Avganistan, a kasnije čelnik šerijatskog odbora Al Kaide za Pakistan.

Svrha i ideologija “indijskog ogranka” terorističke organizacije praktično je ista kao i Al Kaide. Deklarativno mu je cilj „boriti se protiv Sjedinjenih Država i zapadnjaka, osloboditi indijske muslimane od progona, uspostaviti kalifat i šerijat Južnoj Aziji i podržati talibane u njihovoj borbi protiv osvajača u Avganistanu“. Osim toga, kao što ćemo uskoro vidjeti, cilj je okupiti sve islamske fundamentaliste iz regije pod zastavom Al Kaidei spriječiti prodor ISIL-a.

Uprkos deklarativnim ciljevima, ako uzmemo u obzir istorijat nastanka i aktivnosti Al Kaide, kao i činjenicu da je ISIL praktično stvoren od vođa i boraca Al Kaide Iraka, tvrdnja da se ova grupa bori protiv američke i zapadne okupacije „islamskog umeta“ je prilično neuvjerljiva.

TAKMIČENjE U TERORU?
„Islamska država“, nakon što je pregažena u Siriji i Iraku, kao strah i trepet se metastazama proširila u Aziji i Sjevernoj Africi. Naoružane milicije pod crnim oznakama ISIL-a bore se u Libiji , formiraju se grupe u Turskoj, Središnjoj Africi i u Maliju i Sahelu, uzimajući ime „Islamska država Velike Sahare“, dok su se drugi militanti s Bliskog istoka povukli u Pakistan i odakle namjeravaju ponovno započeti s izgradnjom kalifata.

Poziv El Zavahrija na „džihad“ u Kašmiru je stoga više interni signal podzemlju islamskog fundamentalizma, koji se po ko zna koji put koristi za više geopolitičke ciljeve korisne za stvarne vladare ovih grupa. El Zavahri je svjestan da može iskoristiti regionalnu krizu i dovesti do pat-pozicije u kojoj će biti nemoguće riješiti sukob između Indije i Pakistana. Poruka vođe Al Kaide je da napad na Indiju znači oslobađanje Kašmira, ali je i pokušaj da se povrati izgubljeno tle protiv ISIL-a koji, uprkos porazu u Siriji i Iraku, nije manje opasan.

Zapravo, El Zavahri ni na koji način ne pokušava vratiti Al Kaidu u središte galaksije islamskog terorizma. U novmebru 2015. emir terora je u zvučnom zapisu u trajanju od 16 minuta pozvao islamističke militante da se ujedine, spriječe nesuglasice i obustave međusobne borbe u Siriji, gdje Al Nusra Front, sirijska frakcija Al Kaide, ima veću moć od desetkovanog „kalifata“ El Bagdadija.

NOVA OFANZIVA U KAŠMIRU?
Slabost Al Kaide u Indiji, prisutnost u Kašmiru grupe Džaiš-e-Muhamed, koja se još uvijek smatra povezanom s Al Kaidom, autora brojnih napada na indijske snage u regiji i prisutnost militanata ISIL-a u Pakistanu su faktori koji bi mogli sugesirati da bi El Zavahrijev poziv mogao pokrenuti novu sezonu terora.

Ipak, faktor konkurentnosti između različitih entiteta islamskog terorizma, ISIL-a i Al Kaide, prema riječima samozvanog „emira“, mogao bi dovesti do niza napada različitog porijeka. To bi mogla postati izopačena trka za najkrvavije i senzacionalne napade, a sve s ciljem da se utvrdi koja frakcija može  da ima teritorijalnu nadmoć i da tako postane magnet za lokalne islamske fundamentaliste ili one koji dolaze iz drugih regija, kao što je Bliski istok i zemlje Središnje Azije.

Ovaj opis, koliko god bio logičan na regionalnoj osnovi, ne obuhvata stvarne ciljeve kako Ajmana el Zavahrija tako i Abu Bakr el Bagdadija, a oni su sve samo ne borba za teritoriju i primat u galaksiji islamskog fundamentalizma i terorizma. Stvarni cilj objave rata Indiji je osmišljen upravo od strane onih protiv kojih Ajman el Zavahri tvrdi da se bori. Tako je bilo od prvih dana pojave Al Kaide „Islamske države“, a vjerovati da je danas drugačije mogu samo osobe koje ne mogu ili ne žele vjerovati da su vođe ovih terorističkih organizacija usko povezane s krugovima u Vašingtonu, Rijadu i Tel Avivu. No, ovdje već govorimo o topovskom mesu i potpuno nevažnim brojkama kada je u pitanju „viši cilj“.

 

Autor N. Babić

 

Izvor India Today/logicno.com, 16. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u