Sud BiH ukinuo presudu za ratne zločine nad Srbima u logorima

Srpski logoraši očekuju da drugostepeno apelaciono veće donese pravičnu presudu i da kazna od 60 godina bude povećana

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Mustafi Đeliloviću i još sedmorici Bošnjaka kojom su osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima Silos, Krupa i Osnovnoj školi „9. maj“, na području Hadžića. Glavni pretres biće ponovo održan pred Apelacionim većem.

Više od dve decenije srpski logoraši čekali su sudsku pravdu, da bi onu koju im je 5. jula prošle godine isporučio Sud BiH, dočekali s ogorčenjem. Za hapšenja i zatvaranja oko 500 Srba, među kojima su bili maloletnici, žene, starci, zlostavljanja, premlaćivanja, izgladnjivanja i odvođenja na prinudni rad, gde su maltretirani i ubijani, osmorica optuženih osuđeni su na kazne od svega pet do 10 godina.

Godinu dana kasnije, prvostepena presuda je ukinuta. Uvažena je žalba Tužilaštva BiH, ali i žalbe odbrane dvojice optuženih Mustafe Đelilovića i Halida Čovića, potvrđuje Čovićeva odbrana, prenela je RTRS. Glavni pretres biće ponovo održan, i to pred većem Apelacionog odeljenja Suda BiH, odnosno sudijama koje su i ukinule prvostepenu presudu.

Vinko Lale, bivši logoraš u „Silosu“ i sekretar Udruženja logoraša regije Birač-Bratunac, naveo je da očekuju da drugostepeno apelaciono veće donese pravičnu presudu i da kazna od 60 godina u prvostepenoj presudi bude povećana, kako bi žrtve na kraju bile zadovoljne presudom i dobile satisfakciju.

Srpski se nadaju logoraši da je prvostepena presuda oborena na osnovu žalbe Tužilaštva, te da će u ponovnom postupku biti uvaženi dokumenti i činjenice, propuštene u prvostepenom. Lale je istakao da su oni ukazali na neke nedostatke u prvostepenom procesu i da je očekivano da Sud BiH treba da preispita njihovu žalbu i uzme u obzir te podatke i činjenice. „Jer u ovom slučaju bila je očita povreda činjeničnog stanja u samom procesu“, rekao je Lale.

Srpski logoraši su u više navrata isticali da je na optuženičkoj klupi za „Silos“ trebalo da bude mnogo više ljudi i nadali se da bi ovaj predmet mogao da stvori mogućnost za nastavak istraga i nove optužnice. Prema njihovim podacima, kroz ovaj logor prošlo je blizu 700 osoba, dok su direktno ili indirektno u „Silosu“ i oko njega ubijena i umrla 24, odnosno 28 logoraša.

 

Izvor Sputnjik, 16. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u