Trgovinska razmena u okviru „Pojasa i puta” premašila 600 milijardi dolara

Trgovinska razmena Kine sa zemljama koje učestvuju u njenoj „Inicijativi pojas i put“ je u velikoj ekspanziji

Trgovinska razmena Kine sa zemljama koje učestvuju u njenoj ambicioznoj inicijativi „Pojas i put” (BRI) doživljava ekspanziju, budući da je u prvoj polovini tekuće godine dostigla iznos od 4.240 milijardi juana (617,5 milijardi dolara), prenosi Tanjug.

Trgovinska razmena sa zemljama koje su deo BRI je u tom periodu povećana za 9,7 odsto, pokazuju kineski carinski podaci, čime je premašena stopa rasta ukupne kineske trgovine, koja se zadržala na stabilnih 3,9 odsto. Podaci pokazuju da je trgovinski obrt sa Rusijom, Saudijskom Arabijom i Egiptom, porastao za 11,5 odsto, 34 odsto i 11 odsto, respektivno, prenosi Raša tudej.

Kinesko ministarstvo trgovine je prošle nedelje saopštilo da su, u sklopu inicijative BRI, potpisani sporazumi o saradnji sa 18 arapskih zemalja. Trgovinski promet između Kine i arapskih zemalja je u 2018. godini dostigao 244,3 milijarde dolara, što je za 28 odsto više nego godinu dana ranije.

Projekat nazvan „Put svile 21. veka” je pre šest godina najavio kineski predsednik Si Đinping. Od tada, zvanični Peking je potpisao 173 sporazuma sa 125 zemalja sveta i sa 29 međunarodnih organizacija. Cilj inicijative vredne više milijardi dolara je bolja povezanost i saradnja između Azije, Evrope, Afrike i Latinske Amerike, a stručnjaci tvrde da će značajno ojačati globalnu trgovinu, smanjujući troškove trgovine za polovinu zemalja učesnica inicijative.

 

Izvor Politika, 17. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u