Kongres SAD ponovo pritiska Srbiju zbog braće Bitići

„Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići“, navodi se, između ostalog, u rezoluciji

Spoljnopolitički odbor američkog Kongresa ponovo je u sredu usvojio rezoluciju kojom od Srbije traži da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići, Iljija, Agrona i Mehmeta, koji su bili američki državljani.

Kako je preneo prištinski list Bota sot, rezolucija je ponovo usvojena s ciljem da se na Srbiju izvrši pritisak da se ubice braće Bitići privedu pravdi.

„Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine“, navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Kongres smatra da bi Srbija rešenje ovih ubistava trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje se veruje da su odgovorni za ovaj zločin. Navodi se i da bi napredak u rešavanju ovog slučaja trebalo da „ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj američko-srpskih odnosa“. Ista rezolucija usvojena je prošle godine u ovom odboru, ali je morala da bude potvrđena iz proceduralnih razloga.

 

Izvor Sputnjik, 18. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u