V. Đukanović: Zbog pojedinaca iz SNS suspendujem sve stranačke aktivnosti

Član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović je na svom blogu napisao da suspenduje sve svoje stranačke aktivnosti

Dogodilo se oštro obraćanje Aleksandra Vučića prema stranačkim funkcionerima onomad na sednici glavnog odbora SNS u „Šumicama“. Sve je bio u pravu, što bi naš narod rekao – od A do Š. Dogodilo se i to da su svi ćutke pognuli glave, posebno oni koji su se prepoznali u njegovim zamerkama. Dogodilo se i to da mu upravo ti prozvani najviše aplaudiraju zbog obraćanja, jer su time mislili da su kupili dalji opstanak. Napisao sam već i to – da im je Vučić tog dana pred sve njih stavio kofu izmeta da pojedu zbog svojih nedela na očigled kompletnog auditorijuma, oni bi to u slast učinili i aplaudirali mu, jer ništa izgleda nije bitnije od čuvanja fotelje. Ono što je porazno, a to je činjenica da su posle prozivke kada su videli da posledica nema, prozvani nastavili sa starom praksom. Shvatili su da je oštra kritika otišla u vetar, a njihove fotelje ostale nepoljuljane.

Tu dolazimo do ključne tačke koja me u ogromnoj meri distancira od daljih aktivnosti unutar Srpske napredne stranke. Suština je u tome da ne želim da se borim za one koje je Vučić direktno prozvao za najgore moguće bestidnosti. Tim ljudima poručujem da mi jednostavno nismo isto, niti ćemo ikada biti. Muka mi je od toga da najpre Vučić, a potom i svako od nas ko srcem voli Srpsku naprednu stranku, mora stalno njihove gluposti i svinjarije da pravda po medijima i da troši sopstveni kredibilitet. Najgore od svega je to da takvi gotovo nikada nemaju posledice zbog onoga što su učini, pa kada bura prođe oni nastave po starom praveći od svih nas idiote. Za takve više ne da ne mogu, nego neću da se borim.

Sećam se kao da je juče bilo kada nam se Aleksandar Vučić obratio po preuzimanju vlasti na jednoj od sednica glavnog odbora i kada je još tada izrazio bojazan da nam stranka ne postane ono što je bila Demokratska stranka dok je vladala, a to je preduzeće. Zbog onih koje je prozvao plašim se da klizimo ka tom scenariju. Beskrajno podržavam i volim Aleksandra Vučića najpre kao čoveka, ali ovo je tačka gde nema nazad, baš iz razloga da ne bismo postali preduzeće. Javnost mora jasno da vidi – ili će Vučić pokazati odlučnost prema osobama koje je prozvao, ili da znamo da su onda oni daleko jači od čitavog sistema, pa da mi ostali to spoznamo kako ne bismo ispadali budale. Postoji granica preko koje se ne može preći.

Elem, ako je istina sve ono što je u „Šumicama“ Vučić izgovorio, a nema dileme da jeste, red je da prozvani najhitnije budu smenjeni, imenom i prezimenom prozvani, da bude obelodanjeno šta su uradili, pa čak neki od njih i da budu uhapšeni o čemu svakako tužilaštvo ima zadnju reč. Takvi ne mogu više ništa bitno da predstavljaju u Srpskoj naprednoj stranci, niti u svojim lokalnim samoupravama, jer nema nikakvog smisla da čestit i pošten svet bude njihov talac i da crveni zbog njihovih nedela. Od momenta iznete kritike prošlo je sasvim dovoljno vremena, a pošto vidim da još niko nije smenjen, lično sebe suspendujem iz svih daljih stranačkih aktivnosti, jer ne želim da budem rame uz rame sa prozvanima. Za mene to nije higijenski.

Prihvatam da je možda Aleksandar Vučić i mene prozvao u svom obraćanju, ali neka mi se onda to kaže u lice i ja odmah odoh. Ukoliko nisam među prozvanima, e onda tražim da se prozvani smene ili da se nateraju sami ostavke da daju. Treća opcija ne postoji. Treća opcija je pravljenje kompromisa sa korumpiranim i bahatim likovima u našim redovima, a ja na tu vrstu kompromisa nisam spreman. S obzirom da političke ambicije nemam, te da me za političke funkcije baš briga, meni nije problem da ovako javno iznesem svoj stav. Da li ću zbog toga imati posledice, takođe me ne dotiče. Ukoliko neko misli da je pogrešno ovo što pišem, neka odmah daju predlog da budem isključen ili neka mi se to kaže i ja bez problema i buke odoh. Svoj stav iznosim jer neću više da me bilo ko trpa u koš sa onima koje je predsednik stranke onako brutalno obeležio na sednici glavnog odbora. Neću sebe da dovodim u idiotske situacije da me u TV emisijama ili bilo kojim polemikama politički protivnici prozivaju za skandale tih ljudi. Neću da takvi ruže i kaljaju ime Srpske napredne stranke. Neću da dolazim u poziciju da budem primoran da ih branim, jer odbranu ne zaslužuju. Nisam dužan to da radim i ne zanima me. Hoću da takvi lete iz stranke i sa svih funkcija, ili obrnuto, neka letim ja i svi koji razmišljaju kao moja malenkost. Tada će mi biti jasno da sam zapravo lično prozvan i da sam ja taj koji stranci stvara probleme, jer sam korumpiran, bahat, vozim besna kola, stavljam rotacije, nosim firmiranu i skupocenu garderobu, cipele i torbe. Kao takav nemam šta da tražim u stranci i da joj pravim muku i najbolje je da me stranka javno obeleži i da se tornjam.

Da se razumemo, zaista nemam nikakav problem da prihvatam kako ponekad preterujem, da činim štetu stranci svojom svojeglavošću, ponekad i ekstremnim istupima, neretko i neslaganjem sa onim što stranka zvanično zastupa. Jedino što ne prihvatam je da mi neko kaže da sam nešto negde ukrao, da sam korumpiran ili da se nisam regularno školovao, a čini mi se da je Vučićeva nikad oštrija kritika baš prema takvima bila uperena i nadam se da ne grešim u proceni. Za takvu prozivku na moj račun u stanju sam i da se potučem.

Živim u stanu svojih roditelja već 40 godina, što i nije baš za pohvalu, ali tako je, vozim automobil porodični automobil šest godina star, radim pošteno od jutra do mraka, učio sam godinama, a i danas učim i svaku svoju ocenu krvavo sam zaradio da bih danas mogao da se bavim advokaturom. Od bogatstva imam suprugu i troje dece i radije bih se ubio nego da kao glava kuće budem obeležen nečim nečasnim. Zato, otvorimo karte i hajde da se prione na posao. Prozvani likovi od strane Vučića na jednoj strani i moja malenkost, a ujedno i sav čestiti svet koga ima u ogromnoj većini u Srpskoj naprednoj stranci, na drugoj strani, ne možemo da budemo isto. Mi smo dva različita sveta. Stranka mora konačno da krene sa čišćenjem od onih koje je predsednik prozvao. Dok se ne krene sa tim poslom sve svoje stranačke aktivnosti suspendujem u potpunosti po cenu da više nikada ništa ne budem u toj stranci i po cenu da budem izbačen. Manje reči, više dela!

 

Izvor Blic/ozbiljnaanalitika.blogspot.com, 16. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u