Bolton u razgovoru sa Dačićem: SAD za što skoriji nastavak dijaloga o Kosovu

Bolton je posebno istakao rešenost aktuelne administracije SAD da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je, u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, istakao rešenost aktuelne administracije SAD da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika EU za spoljne poslove.

Tokom razgovora u Vašingtonu, na marginama Ministarske konferencije posvećene verskim slobodama, ministar Dačić izrazio je interes Srbije da se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama dodatno unaprede i podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dveju zemalja u oba svetska rata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Složivši se sa ocenom ministra Dačića o neophodnosti daljeg unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton posebno je istakao rešenost aktuelne administracije Sjedinjenih Američkih Država da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika EU za spoljne poslove.

Šef srpske diplomatije iskoristio je sastanak da izrazi opredeljenost Republike Srbije, kao garanta regionalne bezbednosti i stabilnosti, ka njihovom daljem jačanju i u tom smislu preneo spremnost naše zemlje na otvorenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, navedeno je u saopštenju koje prenosi Tanjug.

DAČIĆ: SAD ZNAJU DA PROBLEM NIJE U BEOGRADU NEGO U PRIŠTINI
Sjedinjene Američke Države ne smatraju da je pitanje Kosova završeno, nego misle da treba da se postigne dogovor koji je prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, a to je naravno i naša pozicija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle razgovora sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom u Vašingtonu.

„Bolton je govorio da SAD žele da pomognu da se dođe do rešenja, mi smo spremni da učestvujemo u dijalogu, ali neko treba da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse”, rekao je Dačić za RTS.

Bez obzira što neki naši ljudi misle da se pozicija SAD prema Kosovu nije dovoljno promenila, što bismo mi voleli da je ona principijelno drugačija što se tiče nezavisnosti Kosova, mi to ne možemo da promenimo, ali se ipak nešto promenilo, kazao je šef diplomatije.

„Ono što se promenilo to je da SAD više ne prate taj, kako je Bolton rekao, autopilot spoljne politike od pre 20, 30 godina i da grade kreativan pristup da se nađe kompromisno rešenje”, naglasio je Dačić.

Dačić, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda koja se održava u Vašingtonu, ocenio je da je značajno što je do sastanka sa Boltonom došlo zato što, kako kaže, nije primao druge ministre koji su došli u Vašington, već samo one koji su od značaja za neke prioritete američke spoljne politike, što potvrđuje da je pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta administracije američkog predsednika.

„Sastanak je bio izuzetno koristan, razmenili smo mišljenje o blokadi dijaloga gde oni znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini i da će pokušati da učine sve što mogu da se taj dijalog odblokira”, rekao je Dačić.

Za nas je, kako je dodao, to veoma bitno zato što mi smatramo da treba da budu ukinute takse da bi došlo do nastavka dijaloga.

„Oni smatraju da bi pronalaženje kompromisnog rešenja bilo od značaja za regionalnu stabilnost, a samim tim se nalazi visoko na liniji spoljnopolitičkih prioriteta SAD”, naveo je on. Dačić je kazao da su tokom razgovora sa Boltonom za Srbiju izrečene pozitivne ocene o onome što Srbija radi, prenosi Tanjug.

SUSRET SA RIKEROM
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, razgovarao je u Vašingtonu sa vršiocem dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom.

Dačić i Riker su se kratko sastali i 11. jula u Londonu, na marginama Globalne konferencije za slobodu medija, kada je dogovoreno da se ponovo sastanu u vreme konferencije u Vašingtonu.

 

Izvor Politika, 18. jul 2019.

AMERIČKE DIPLOMATE: REŠENjE KOSOVA ZAVISI OD LIDERA
Rešavanje pitanja Kosova najpre zavisi od lidera u Beogradu i Prištini, a ne administracije SAD, ocenili su za Glas Amerike američke diplomate. Aktuelne i bivše američke diplomate zadužene za Balkan učestvovale su na konferenciji o odnosima SAD i Centralne Evrope u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker rekao je za Glas Amerike da je dosta vremena sedeo za pregovaračkim stolom Beograda i Prištine i da zato veruje da obe strane imaju dobru volju da se vrate dijalogu. Što je i preduslov za potencijalni američki angažman.

„SAD su apsolutno spremne da se uključe, o tome sam baš razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, želimo da vidimo pomak. Ali to ne to možemo da uradimo umesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremne da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u EU. Ohrabrujem Srbiju i Kosovo da nađu način da izađu iz ove situacije. Znam da su sposobni za to“, kazao je prvi čovek u Stejt departmentu za Balkan.

Da sve zavisi i od aktera na terenu, a ne odluka američke administracije smatra i bivša savetnica potpredsednika SAD Majka Pensa za Balkan, Moli Montgomeri.

„Ova administracija ima čvrst stav po pitanju, recimo, tarifa, ali mnogo zavisi i od lidera. SAD i EU su spremne da podrže dogovor. Ali, kao što smo videli u slučaju Prespanskog sporazuma, uspeh u ovim situacijama zavisi od spremnosti lidera da se dogovore i hrabrosti da donesu teške odluke”, ocenjuje Montgomeri za Glas Amerike

„To je dvosmerna ulica. Srbija i Kosovo moraju da rade na postizanju dogovora, međusobnom priznavanju i razvijanju dobrosusedskih odnosa. To je dobro za političku stabilnost, bezbednosnu situaciju, ekonomski prosperitet i građane u regionu“, smatra Kurt Voker, diplomata koji se dugo bavio Balkanom, specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu i član Mekejn instituta.

Preduslov za to je obnavljanje dijaloga. Beograd neće da pregovara dok se ne ukinu tarife na srpsku robu što Priština odbija da učini jer tvrdi da su opravdane. Danijel Frid, bivši diplomata koji je službovao na Balkanu, kaže da vidi izlaz i savetuje da se ne prave greške iz prošlosti.

„Kada obe strane upadnu u zamku, izlaz je u traženju ambicioznijeg rešenja. Problem tarifa treba da bude deo većeg paketa. Gledajte na stvari široko, Jugoslavija se raspala zbog uskog pogleda na svet. Da nije bilo tako, Jugoslavija bi danas bila bogata zemlja, članica EU i NATO-a. Srbi moraju da odustanu od Kosova, to je gotovo. Kosovo mora da shvati da pod njihovom zastavom nisu samo Albanci, već svi oni koji tu žive i u tome je budućnost”, zaključuje Frid.

 

Izvor Tanjug/B92, 18. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u