Ramuš Haradinaj podneo ostavku zbog Haga

„U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj“, rekao je on prilikom podnošenja ostavke

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na sednici vlade, javlja dopisnik RTS-a. „Uvek ću ostati veran domovini… Moja ostavka je neopoziva“, rekao je Haradinaj. Ramuš Haradinaj je rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog i da ovim činom želi da „odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja“.

„U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj“, rekao je on. Haradinaj je rekao da će vlada nastaviti da funkcioniše bez vakuuma, prenela je Koha. Prema njegovim rečima, članovi kabineta su prvi koje je obavestio o ostavci, te da će o tome zvanično obavestiti i sve relevantne institucije. „Uvek ću ostati veran domovini… Moja ostavka je neopoziva“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je naveo da odgovornost sada prelazi na predsednika Hašima Tačija, koji bi trebalo da počne konsultacije i odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima će, kako je rekao, učestvovati i njegova Alijansa za budućnost Kosova, te da očekuje da će pobediti i ponovo biti na vlasti.

„Ja nisam optužen, već sam pozvan na saslušanje“, rekao je Haradinaj. Smatra da ne zaslužuje takvu realnost.

„Podnosim neopozivu ostavku na položaj premijera ‘republike Kosovo’ i želim da vam zahvalim na vašem poverenju i podršci. Razlog za ovu odluku je da sam pozvan da se pojavim na saslušanju iz Specijalizovanih haških komora kao osumnjičeni. Vlada i vlast su međusobno zamenjive, mi živimo u demokratiji, čast premijera i države mora biti očuvana i ja nikada neću pokleknuti“, istakao je Haradinaj.

U Hagu će, kaže, braniti čast albanskih boraca.

„Moja nevinost tokom rata OVK potvrđena je sa dve presude koje niko ne može da pobije. Moja zemlja je Kosovo, Kosovo nematerijalno i multietničko, višejezično, sa teritorijom i granicama. Kosovo je nepravedno pritisnuto da povuče takse uvedene prema Srbiji…“, dodao je Haradinaj, prenela je prištinska Bota sot. Dodaje da je uzbuđen zbog odluke koju, kako je kazao, nije bilo lako doneti.

TAKSE OSTAJU NA SNAZI
Haradinaj je naveo da takse prema Srbiji i BiH ostaju, Kosovske bezbednosne snage nastaviće da se razvijaju, a Trepča je, kazao je, spremna za investicije. Ponovio je da se na Prištinu vrši „nepravedni pritisak zbog zahteva da Beograd prizna kosovsku nezavisnost u postojećim granicama“.

„Podela Kosova i formiranje nekakve ‘Dodik republike’ neprihvatljivo je za Kosovo i stabilnost u regionu. Tržište Kosova je cena za priznanje. Međunarodna zajednica greši što insistira na nečemu što ne može da da dobije. A greši i deo kosovskog rukovodstva koje svojim izjavama slabi legitimitet odluke o uvođenju taksi prema Srbiji i BiH. Pre ili kasnije shvatiće se kolika se šteta nanosi zemlji zbog nedostatka jedinstva i zajedništva među političkim liderima“, kazao je Haradinaj.

Bota sot podseća da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na premijersku funkciju kao osumnjičeni za ratne zločine. Prvi put je ostavku podneo na mesto premijera nakon što je od Haškog suda 2005. optužen za ratne zločine nad nealbancima i civilima.

Specijalni sud je formiran radi utvrđivanja zločina koje su tokom poslednjih sukoba na KiM počinili pripadnici OVK nad Srbima i ostalim pripadnicima manjina i lojalnim Albancima, kao osumnjičeni. Na čelu kosovske vlade Ramuš Haradinaj, bivši regionalni komandant OVK, nalazi se od septembra 2017. godine.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor Tanjug/RTS, 19. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u